I desember ifjor besluttet stortingets kontroll- og konstitusjonskomite å igangsette forberedelser i egen sak til Stortinget om Telenors håndtering i VimpelCom-saken etter påstander om bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med utbetalinger fra mobilselskapet VimpelCom der Telenor er stor aksjonær.
I dag kom komiteen med sin innstilling.
"På tross av komiteens anstrengelser for å komme til bunns i saken, står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart. Hverken statsråden eller Telenors ledelse kan gi svar på hvorvidt det har foregått korrupsjon i VimpelCom. Det er etter komiteens syn heller ikke i tilstrekkelig grad godtgjort at tiltak er iverksatt for å forhindre korrupsjon av de ansvarlige deleiere av VimpelCom", skriver flertallet i komiteen i sin innstilling.
Flertallet, som består av alle unntatt Høyre og Fremskrittspartiet, mener det heller ikke vist tilstrekkelig vilje til å avdekke hva som har skjedd fra departementets side.
Ikke vurdert
Flertallet mener de tre styremedlemmene i VimpelCom som er innstilt av Telenor var ansvarlige for å følge de samme krav til å arbeide mot korrupsjon som alle andre. "De hadde et selvstendig ansvar for å spørre, etterlyse og gjøre alt man kan for å få klarhet i transaksjoner som administrasjonen har ansvaret for, men som det stilles kritiske spørsmål om. Flertallet stiller seg uforstående til at styremedlemmer som er nominert og hentet fra Telenor, som i andre sammenhenger er et selskap som har blitt rost for sitt arbeid mot korrupsjon, ikke er i stand til å få klarhet i forhold som det er all mulig grunn til å stille kritiske spørsmål til. Det burde være enkelt å få tilgang til de opplysningene som er nødvendig for å kunne bedømme saken korrekt. At VimpelComs administrative leder har vært en norsk tidligere Telenor-ansatt, burde ikke gjøre dette mer komplisert", skriver komiteen.
Også konsernsjef jan Fredrik Baksaas får kritikk: "Slik flertallet vurderer det, ble en grundig sjekk av tvilsomme transaksjoner ikke gjort, og slik det ser ut, heller ikke vurdert. Styremedlemmene stolte på en FCPA- rapport uten, ifølge Baksaas, å gå grundigere inn i hva som stod der, ja uten engang å se den. Heller ikke det faktum at utbetalinger gikk til et enkeltmannsforetak på Gibraltar så ut til å vekke noen som helst mistanke hos styret i VimpelCom."
"Flertallet finner det svært uheldig at et stort og betydningsfullt statlig deleid selskap gir uttrykk for en kultur hvor åpenhet og god samhandling med de politiske institusjoner ikke har prioritet", heter det i innstillingen.
Saken oppdateres
Les også:
Advarer mot skjult varsleragenda
Ny henvendelse om VimpelCom-saken
Åpner for Usbekistan-løsning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.