Onsdag var Telenor-toppene kalt inn til møte med næringsminister Monica Mæland (H) om Telenors håndtering av Vimpelcom-saken.
Russiske Vimpelcom, hvor Telenor er storeier, og svenske TeliaSonera er under etterforskning i flere land mistenkt for grove bestikkelser for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan.
Frank Maaø, seniorrådgiver i DNB med ansvar for Teknologi, Media og Telekom, mener saken rett og slett stinker:
– Klassisk oppskrift på korrupsjon, skrev han på Twitter onsdag.
Maaø er tidligere leder av DNB Markets’ analyseavdeling, og har fulgt telekombransjen i mange år.
– Jeg står for det, sier han til DN da han blir konfrontert med Twitter-meldingen.
Minioritetseierskap fritar ikke Telenor-topper fra mulig korrupsjonsansvar, mener Berndt Berger ved den svenske Riksenheten mot korruption.
Les hele saken: - Spørsmålet er hvor mye de visste (NB. krever innlogging)
Egne rapporter
Maaø viser til at Vimpelcom i sine rapporter til det amerikanske finanstilsynet selv har beskrevet hvordan det inngikk aksjonæravtaler som garanterte gevinst og utbetaling til det selskapet som skaffet lisensene.
Vimpelcom har også bekreftet at det har utbetalt 600 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar.
– Dette er en oppskrift på å skjule det som faktisk har skjedd. Hele opplegget stinker, det er vel rimelig åpenbart, sier Maaø, men presiserer at ingen er dømt ennå.
Flere eksempler
Han peker på flere eksempler på selskaper som er blitt tatt med buksene nede med tilsvarende opplegg ved bruk av såkalte konsulenter.
Tidligere har Statoil erkjent bestikkelser av presidentsønnen i Iran, mens Yara i år ble bøtelagt for bestikkelser i India, Russland og Libya.
På nyåret skal fire tidligere Yara-direktører møte i retten tiltalt for korrupsjon.
– Telenor har gått inn i flere fremvoksende markeder på en åpen og normal måte, for eksempel i Pakistan. Det er fullt mulig. Inntredenen i Usbekistan er oppskriften på det motsatte, sier Maaø.
Kritisk om åpenhet
Han er også kritisk til at ledelsen i Vimpelcom ikke er mer åpen i sin informasjon.
– Hvis man ikke hadde hatt noe å skjule, er det rart å sitte stille i nesten to år uten å gå ut aktivt og fortelle om fakta i saken. Styret i Vimpelcom hadde en gjennomgang i 2012, men valgte å legge granskningsrapporten i skuffen samtidig som de frikjente selskapet. Det ser stygt ut, sier Maaø.
Vimpelcoms presseavdeling oppga tidligere i uken til DN at selskapet ikke har flere kommentarer til saken.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas bekreftet onsdag at han har vært avhørt i Vimpelcom-saken.
- Les mer:
- Jeg har vært innkalt som vitne
Les også:
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.