TeliaSonera har slitt med sine selskaper i tidligere Sovjetunionen og Asia i årevis. Etter store korrupsjonsavsløringer måtte toppsjefen og styret gå av i 2013. Nå vil selskapet ut av hele regionen.

Det kan de komme til å slite med.

Analytikere DN har snakket med tror det vil ta lang tid for TeliaSonera å selge seg ut av Eurasia.

- De har hatt problemer der av ymse slag. De har også slitt med å få ut penger der. Men det er ikke helt trivielt å få gått ut av denne regionen for TeliaSonera til akseptable vilkår. De eier virksomhetene sammen med andre eiere, og hva de kan gjøre er gjerne regulert av aksjonæravtaler. Så derfor er det ikke helt trivielt å bare gå ut fordi om de har bestemt seg for å gå ut, sier analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.

- Vi skjønner at de vil det. Men det er det samme som at Telenor kan si at "vi vil gå ut av Vimpelcom".

- Bør Telenor gjøre det?

- Hvis de kan få gått ut av Vimpelcom til en fin pris, så gjør de sikkert det. Men spørsmålet er hvem som kjøper dem ut til en fin pris. Så det er ikke bare snakk om hva Telia og Telenor vil her. Det er også snakk om hva som lar seg gjøre, sier Kjerkreit.

Telenor eier 1/3 av Vimpelcom, som har mobilvirksomheter i blant annet Russland, Ukraina og en rekke tidligere Sovjetrepublikker. Vimpelcom er under etterforskning i blant annet Nederland og USA for avtaler det hadde i Usbekistan.

Kjerkreit tviler på om noen i Vesten er interessert i å overta Telenors aksjer i Vimpelcom, der milliardæren Mikhail Fridman eier 56 prosent av aksjene og har 48 prosent av stemmene.

- Det er en stor eksponering der du egentlig er prisgitt humøret til Mikhail Fridman og Altimo. Det er også et selskap med høy gjeld. Jeg tror ikke det er noen vestlige operatører som vil overta der, sier Kjerkreit.

Telenor har 43 prosent av stemmene i Vimpelcom.

- Jeg regner med dagens ledelse gjør en fortløpende vurdering av mulighetene rundt dette. Ikke minst fordi man er i en situasjon hvor man ikke har operasjonell kontroll over Vimpelcom, sier Christer Roth i DNB Markets.

Fortløpende vurdering

Roth sier spørsmålet kanskje i like stor grad er hvem som vil være den naturlige kjøperen av Telenors post i Vimpelcom.

- Med unntak av Altimo, er det et spørsmål som det ikke nødvendigvis finnes et like godt svar på. Det har uten tvil også noe med pris å gjøre, så det er nok kombinasjonen av de to, mener Roth.

Komplekst

Kjerkreit sier at kompliserte eierstrukturer gjør det ekstra vanskelig for TeliaSonera.

- De eier jo flere av operasjonene via Fintur Holdings hvor TeliaSonera har 58,5 prosent og Türkcell eier 41 prosent. Så eierskapet er delvis indirekte, og hva de kan gjøre er langt på vei et spørsmål om hva de får med sin partner til å gjøre. Hvis partneren sier "nei, dere får ikke selge. Men vi kan kjøpe billig." Hva gjør de da? Og det kan hende at det er det som kommer til å skje, mener Kjerkreit.

Analytiker Andreas Joelsson i DNB Markets i Stockholm tror det vil ta lang tid før TeliaSonera får solgt seg ut av alle engasjementer i Eurasia.

–Det er ikke helt enkelt å finne kjøpere til alle deler. Man er ganske nær Fintur som de eier sammen med Türkcell. De er allerede eiere i fire av de syv landene. Men det løser ikke Usbekistan som er et av landene der det er ekstremt vanskelig. Jeg er heller ikke sikker på at svenske journalister vil la dem komme unna med at de selger til selskaper som man indirekte fortsatt eier. Man eier jo 38 prosent i Türkcell. Og er det Türkcell som skal kjøpe ut Fintur blir det vanskelig å forklare, mener Joelsson.

Les også:

Trekker seg ut av mobiltrøbbel  

Betalte 30 mill. dollar for ren avskrift dnPlus

Jakter rekordbeløp i tele-sak dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.