- Dette er rett og slett en superdag for norsk vindkraft, sier Øyvind Isachsen, administrerende direktør i vindkraftforeningen Norwea.
Regjeringen fremmet i dag forslag til Stortinget om å harmonisere reglene for avskrivning av vindkraft i Sverige og Norge, slik olje- og energiminister Tord Lien varslet da statsbudsjettet ble lagt frem for fire måneder siden.
- Vi ønsker like raske avskrivningsregler for vindkraft i Norge som i Sverige. Dermed unngår vi at avskrivningsreglene påvirker om utbyggingen skjer i Sverige eller Norge, sier finansminister Siv Jensen i en melding.
Regjeringen går inn for at vindkraftverk skal avskrives lineært med 20 prosent over fem år, og anslår at det vil koste skattebetalerne 600 millioner kroner.
-Forslaget vil trekke investeringer til Norge, hvor det blåser bedre enn i Sverige, noe som gir 30 prosent mer produksjon per mølle.
Prosjektene som igangsettes nå kan bruke en mer moden teknologi, og dermed bli lønnsom på lavere priser nå som forutsetningene skal bli like, sier Isachsen.
Han anslår at det nå vil bli bygd ut åtte TWh vindkraft med investeringer på 25-30 milliarder kroner i Norge frem til 2020.
Isachsen er sikker på at landets største vindkraftprosjekt, som Statkraft utreder på Fosen i Trøndelag, nå vil bli bygd ut. Det utgjør 3,5 TWh. I tillegg tror han at ytterligere fem-seks TWh vil bli satt opp. Statkraft har varslet at det vil ta investeringsbeslutning før sommeren.
Betaler likt
Den rød-grønne regjeringen inngikk avtale med svenskene og de to landene innførte et felles el-sertifikatmarked fra 2012. Hensikten er å finansiere 26,4 TWh ny fornybar kraft før 2020 for å nå EUs mål om fornybar kraft. Avtalen med svenskene innebærer at kraften skal bygges der det er billigst, men begge land forutsatte at det skulle like mye kraft på hver side av grensen.
Slik har det ikke gått. Regningen deles likt mellom landene, og norske strømkunder så langt har betalt over tre milliarder kroner for å subsidiere el-sertifikatene. Men det aller meste av verdiskapingen gått til Sverige. Svenskene har bygd ut over 7,5 TWh, fem ganger så mye som her til lands.
Forskjellen er særlig stor i utbyggingen av vindkraft. Mens svenskene har satt opp og vedtatt bygging av nærmere ti TWh vindkraft som er finansiert av el-sertifikatene, er vi her til lands bare igang med et fåtall møller, på i alt 0,2 TWh.
Vindkraftforeningen og Energi Norge har pekt på ulike avskrivningsregler som den viktigste forklaringen.
Les også:
Regjeringen lover gunstigere regler for vindkraft
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.