Saken er oppdatert.

- Fortsatt velstandsvekst fremover krever at vi hele tiden forbedrer oss. Produktivitetsveksten begynte å flate ut før finanskrisen, men er ennå ikke på vei oppover. Dette gjelder også innenfor oljesektoren, sier Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen.

Da hun mandag hadde invitert til arbeidsgiverorganisasjonens faste konjunkturseminar, var det liten tvil om hva som sto øverst på agendaen.

Hammer Madsen viser til at det er nå dragkampen mellom de borgerlige partiene begynner. Og hun understreker at det på ingen måte er gitt at en borgerlig seier er en ubetinget seier for norsk næringsliv.

- Det blir det opp til oss å være en vaktbikkje og passe på at ikke næringslivet blir sittende med svarteper i alle kravene som partiene har, sier Virke-direktøren til DN.no.

Tre punkter
Ifølge Hammer Madsen vil arbeidsgiverorganisasjonen hjelpe den nye regjeringen med å først og fremst prioritere:

  • Knallhard satsing på samferdsel
  • Modernisering av arbeidsmiljøloven
  • Forenkling av lover og regler

- Hvis de legger disse punktene øverst i bunken sin, er vi sikre på at produktiviteten går opp, sier Virke-direktøren.

- Omstillingen må starte mens vi fortsatt har det bra, ikke når vi ligger der med brukket rygg. Vi vet at alle partiene har ambisjoner på dette, dog har de nok noe forskjellig tydelighet i hva som skal til, sier hun.

Befolkningsundersøkelse
Sjeføkonom Lars E. Haartveit i Virke tror riktignok at detaljomsetningen vil ta seg opp utover høsten og inn i neste år. Detaljvarehandelen anses som et viktig barometer for å ta temperaturen på den norske økonomien.

- Mye av dette kan tilskrives noe høyere priser og at vi legger til grunn mer "normalt" vær gjennom 2014. Bredt vareutvalg ellers, som domineres av lavpriskonsepter, antas å få de beste vekstrater, sier Haartveit.

Selv om Virkes prognoser for det kommende året viser at det fremdeles går ganske bra i Norge, ser imidlertid organisasjonen en betydelig risiko for svakere utvikling som kan ramme norsk eksportnæring.

Lavere marsjfart
Virke mener mye er knyttet til situasjoner i store deler av Europa, samtidig som det kan bli klart svakere vekst i fremvoksende økonomier som Kina og Brasil.

De er ikke alene om å se større arbeidsledighet og fall i investeringene lure rundt hjørnet.

I slutten av forrige uke viste ikke minst resultatene fra Norges Banks undersøkelse i sentralbankens regionale nettverk at norske bedrifter melder om litt lavere vekst de siste tre månedene.

Det betyr en «lavere norsk marsjfart», påpeker analytikerne i DNB Markets i sin morgenrapport. Mandag morgen gjentar meglerhuset at dette isolert sett trekker dette i retning av lavere rentebane.

«Som følge av den mye høyere norske prisveksten regner vi nå med at Norges Bank torsdag denne uken kommer til å jekke opp både sin inflasjons- og rentebane, og trolig varsle en første renteøkning allerede på nyåret. Samtidig tilsier oppbremsingen i norsk økonomi, det ennå skjøre oppsvinget rundt oss, og utsiktene til lave renter utenlands at Norges Bank vil gå meget varsomt frem», heter det i rapporten til DNB Markets.

Ferske undersøkelser
Hammer Madsen kunne mandag også legge frem to ferske Virke-undersøkelser, hvorav en er gjennomført av Norstat blant befolkningen. Resultatet er per i dag ikke helt klart, men Hammer Madsen kan avsløre hvordan det foreløpig ser ut. Ifølge undersøkelsen tror:

  • 6 av 10 i Norge at en ny regjering ikke vil få betydning for privatøkonomien deres.
  • 4 av 10 tror heller ikke at regjeringsskiftet vil gi endringer i antall arbeidsplasser.

Samtidig viser en undersøkelse Virke har gjennomført blant egne medlemmer at 38 prosent av bedriftene mener at en konjunkturoppgang i Europa er nødvendig for å skape flere arbeidsplasser i Norge.

Les mer:
Sentralbankens måling av norsk økonomi: Svakere vekst i norske bedrifter
Markedets dom: - Norges Bank vil heve tre ganger neste år

Les også på DN.no idag:
Advarer mot forsinket norsk finanskrise-smell
Tjente vi egentlig på finanskrisen? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.