Mens børspilene pekte bratt nedover verden over, møttes EUs finansministre for å finne en løsing på krisen. Men finansmarkedene har ikke tillit til EU-lederne.

Krisen i eurosonen har tatt en ny og dramatisk vending de siste dagene. EU klarer ikke å overbevise finansmarkedene om at de skal lykkes i å håndtere gjeldskrisen i eurosonen. Det er nå økt frykt for at gjeldskrisen i Hellas sprer seg til Italia og Spania.

– Situasjonen er svært alvorlig nå, sa Finlands nye finansminister, Jutta Urpilainen, på finansministermøtet i Brussel tirsdag, ifølge DPA. Andre ministre var mer opptatt av å tone ned hvor kritisk situasjonen synes å være.

Alvorligste fasen
Frykten har sendt rentene på Italias og Spanias lån til rekordhøyder, og aksjekursene raser. Italias finansminister Giulio Tremonti dro hjem tidlig fra møtet tirsdag for å fortsette arbeidet med å få sitt sparebudsjett gjennom nasjonalforsamlingen.

– Vi er nå i den hittil mest alvorlige fasen av denne krisen. En nytt kapittel i gjeldsdramaet er åpnet, og det er svært urovekkende med tanke på størrelsen på de italienske markedene, sier Nicholas Spiro i Spiro Sovereign Strategy til Financial Times.

«Konkurs»
I tillegg til uroen over situasjonen i Italia, er finansmarkedene spent på hva som kommer ut av de såkalte stresstestene av 91 europeiske banker som legges fram fredag ettermiddag.

Eurogruppens finansministre ble sent mandag kveld enige om å vurdere å kutte rentene på lånene til Hellas og styrke redningsfondet. De erkjente også at det kan bli nødvendig å la Hellas misligholde gjelden sin en kort periode, som del av den nye krisepakken til landet.

– Vi har klart å løse opp en svært vanskelig knute, sier Nederlands finansminister Jan Kees de Jager.

Ingen i fare
Den europeiske sentralbanken er imot en slik løsning. Men det er nå aksept for at dersom banker skal bidra til den nye krisepakken, blir det trolig unngåelig.

– Dersom vi står sammen, vil ingen av landene være i fare, sier Luxembourgs finansminister Luc Frieden, ifølge Reuters.

Men han medgir at det blir vanskelig å overbevise finansmarkedene. Eurogruppen vurderer nå et nytt møte på fredag for å diskutere gjeldskrisen.

Og nå har de altså kastet seg over Italia og Spania. Etter Hellas har Italia det høyeste gjeldsnivået i eurosonen på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det er dobbelt så stort som reglene for eurosonelandene tilsier.

Kjøpe tilbake
Dersom Italia skulle bli dratt inn i gjeldskrisen og bli tvunget til å be om økonomisk hjelp, vil ikke EUs midlertidige redningsfond (EFSF) ha tilstrekkelige midler tilgjengelig.

Den alvorlige utviklingen i Italia ble utløst av bekymring for at statsminister Silvio Berlusconi kan være i ferd med å kvitte seg med finansminister Giulio Tremonti, skriver Reuters.

En gruppe store europeiske banker med stor beholdning av greske statsobligasjoner krever nå at EU forplikter seg til å kjøpe tilbake gjelden, noe som kan koste milliarder av euro, skriver Financial Times.

Ingen logikk
– Det er essensielt at eurolandene gjør noe de neste dagene for å unngå at markedet spinner ut av kontroll og risikoen for spredning av krisen akselererer, heter det i et dokument som ble gitt til eurogruppens finansministre mandag, ifølge FT.

Spanias finansminister hevder imidlertid at det ikke finnes noen grunn til finansmarkedenes uro og utviklingen de siste dagene.

– Det er ingen logikk i at Spania og Italia blir rammet av ustabilitet i finansmarkedene. Vi har sterke og sammensatte økonomier som alltid har klart utfordringene de har stått overfor. Om vi klarer å meddele dette, vil markedene roe seg, sier Elena Salgado til nyhetsbyrået AFP.

Les også på DN.no i dag: - Norge kan ikke forsvare seg mot konsekvensene og - Akkurat nå er markedet dødt og uinteressant (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.