Allerede i mars ifjor uttalte SV-leder Kristin Halvorsen at det rødgrønne regjeringsprosjektet «mangler sprut og ikke viser tydelig retning». Siden den gang er situasjonen bare blitt verre, i alle fall på meningsmålingene, som nå viser stabilt blåblått flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.
Også Halvorsens diagnose av hvordan det står til med regjeringssamarbeidet er blitt mer alvorlig.
- Det er ikke like klart for velgerne hva som er målet og visjonen for denne stortingsperioden, sa hun til SVs landsstyre fredag.
Regjeringen mangler altså ikke bare sprut. Den klarer ifølge Halvorsen heller ikke vise velgerne at den har mål og visjoner. Paradoksalt nok ble Halvorsens tale et nytt eksempel på nettopp det. For også hun hadde problemer med å få frem visjonene. I stedet satser hun på en skrekkvisjon.
Den rødgrønne politikken skal gjøres tydeligere ved at den settes opp mot hva de blåblå står for.
- Det er ingen grunn til at vi skal kaste landet ut i høyreeksperimenter, sa Halvorsen.
Hun viste blant annet til at de blåblå vil gi skattelettelser og at de vil åpne for flere private skoler.
Det kan virke som om den rødgrønne visjonen er redusert til å være ikke-blå. Særlig for SV må det føles ganske lite tilfredsstillende. Men gårsdagens duell mellom Halvorsen og Høyre-leder Erna Solberg i NRKs Politisk kvarter viser noe av de rødgrønnes problem. Blå politikk høres ikke ut som før.
Store deler av duellen handlet om Høyres forslag om å gi pasientene fritt behandlingsvalg, altså at de selv skal kunne velge hvor de skal behandles. Dagens ordning med fritt sykehusvalg gir pasientene valgfrihet så lenge sykehuset er offentlig eller har en avtale med det offentlige. Høyre vil at pasientene skal kunne velge helt fritt så lenge behandlingen er offentlig godkjent.
De rødgrønne skulle ønske at Høyre lanserte forslaget med ord som «anbud», «konkurranse», «privatisering» og «mer igjen for pengene». Men i stedet snakker Høyre om «brukerne» og «svake grupper må tas med på råd», og Solberg eksemplifiserer gjerne med barn som har spiseforstyrrelser.
Da blir det straks vanskeligere.
- En omfattende privatisering og kommersialisering av omsorgsområdet, sa Halvorsen om Høyres forslag.
Men samtidig sa hun seg enig i at pasienter bør få velge mer.
- Vi ønsker mulighet for brukerne til å velge, sa hun.
Men Halvorsen hadde ingen forslag om hvordan det skal gjøres, bare en serie argumenter for hvorfor det blir for vanskelig og for sentraliserende. Dermed endte gårsdagens Høyre/SV-duell med at Solberg snakket om pasientene, mens Halvorsen «stilte opp for systemet», som statsminister Jens Stoltenberg formulerte det i en debatt om Maria Amelie-saken.
Der ligger også den store svakheten med Halvorsens strategi om å være «ikke-blå». Hun ender i rollen som forsvarer av det eksisterende.
Det er et problem også for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men det er spesielt vanskelig for SV, som fortsatt har et selvbilde som ikke er helt tilpasset virkeligheten. Når SV-ere rundt omkring i landet ser seg i speilet, ser de en systemkritisk og utålmodig pådriver for forandring. Men for dem som fyller 18 år i 2011 og dermed kan stemme for første gang ved høstens kommunevalg, er SV noe annet. Selv dem blant førstegangsvelgerne som ble politisk engasjert allerede det året de fylte 12, kjenner SV bare som et regjeringsparti i en flertallsregjering.
SV er makten, ikke opprøret. Halvorsen trenger en bedre visjon enn å være imot endring.
Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Twitter: @kjetilba
Les også:
- Regjeringen opptrer klossete og umusikalsk
<b>Høyre og Fremskrittspartiet foran Arbeiderpartiet </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.