For andre gang på fire år har det vært stor pågang mot det norske selskapet Visma, som leverer økonomisystemer til næringslivet. Etter en budrunde mellom noen få utvalgte budgivere kom et nytt selskap inn på eiersiden, det britiske fondet Cinven.
Samtidig kjøpte den langsiktige Visma-investoren HGCapital seg igjen kraftig opp. Transaksjonene priser Visma til hele 21 milliarder kroner.
Den mangeårige toppsjefen i selskapet, Øystein Moan, eier én prosent av aksjene og sitter igjen med en gevinst på 210 millioner kroner. Deler av gevinsten blir nå reinvestert i selskapet.
- Vi er veldig glade
– Visma er en stor bedrift, drevet av en førsteklasses ledergruppe. Vi er veldig glade for å kunne investere og støtte selskapets vekst, gjennom vår erfaring med teknologirelaterte og nordiske investeringer, sier David Barker, partner i Cinven og leder av seksjonen for teknologi, media og telekommunikasjon.
– Hvor lenge har dere vurdert oppkjøpet?
– Vi har kjent administrerende direktør i Visma de siste fire årene, og vært på aktiv utkikk etter et ERP-selskap. Visma er en ledende bedrift innen dette i Europa, med en svært attraktiv forretningsmodell. I tillegg har Vismas historiske investeringer innen programvare vært en suksessfaktor for bedriften, noe Cinven vil være med å støtte fremover, sier Barker.
ERP er en type programvare bedrifter kan bruke til å lagre og behandle data fra alle faser av virksomheten.
Ville vært 13. største på børsen
Visma ville vært Børsens 13. største selskap om det var notert på dette nivået. Det er verdt dobbelt så mye som det mest verdifulle selskapet på Børsens it-indeks i dag, nettleseren Opera Software.
Det er amerikanske Kravis, Kohlberg & Roberts (KKR) som nå selger seg ned i Visma, fra 77 prosent til 31 prosent.
Bakgrunn: - We want to buy your company
– Den solide avkastningen realisert av KKR og medinvestorer siden 2010 er basert på generell sterk etterspørsel etter europeiske programvareselskaper av høy kvalitet, som Visma, forteller Ludo Bammens fra konsernledelsen i KKR.
KKR kom inn på eiersiden i 2010 etter en budkamp som priset selskapet til 11 milliarder kroner, det den gang tredje dyreste salget av et norsk selskap.
Storebrand skal inn
I 2010 var det HG Capital som solgte seg ned. Nå kommer selskapet tilbake for å kjøpe seg opp.
– Som en langsiktig investor er vi glade for å kunne støtte Visma i ytterligere seks år sammen med Cinven og KKR, sier Nic Humphries i HgCapital. Fondet som har økt sin eierandel i Visma betraktelig, fra 17,7 prosent til circa 30 prosent.
HG Capital gjør investeringen gjennom et fond. Gjennom dette fondet skal blant andre norske Storebrand og finske Ilmarinen komme inn på eiersiden.
– HgCapital skal investere et betydelig beløp i Visma, og øker slik eierskapet vårt. Vi har vært en ledende investor i Visma i åtte år. Som en langsiktig investor gleder de toss at vi kan bli med Visma som coinvestor videre sammen med Cinven og KKR, sier Nic Humphries.
Les også:
Ebay-topp erkjenner skyld i innsidehandel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.