I disse dager behandles søknadene til master- og bacheloropptaket til norske studiesteder.

Med en «Master of Science» fra det fiktive University of Norway (se bilde) forsøkte denne studenten å komme inn på master ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Alarmbjellene begynte å ringe umiddelbart da vi så dette diplomet, sier seksjonssjef for opptak ved UiO, Camilla Haugland. 

Falske utdanningspapirer fra vitnemålsfabrikker, eller «diploma mills», selges for flere milliarder på verdensbasis.

«Norsk» svindeluniversitet

University of Norway er en beryktet «diploma mill», en falsk utdanningsinstitusjon som selger tilsynelatende autentiske utdanningspapirer for en

En
En "Master of Science" fra det fiktive, Panama-baserte University of Norway.
billig penge. Selv om det står en norsk adresse på diplomet, er universitetet registrert i Panama.

En annen søker hadde en «Bachelor of Science in Mechanical Engineering» fra det fiktive universitetet American Royal University, også en «diploma mill».

- Når du ser ordene «American» og «Royal» i samme navn, sier magefølelsen at noe er feil, sier Haugland om søknaden.

En «Bachelor of Science in Mechanical Engineering» fra det fiktive universitetet American Royal University.
En «Bachelor of Science in Mechanical Engineering» fra det fiktive universitetet American Royal University. (Foto: UiO, seksjon for opptak)
Flere av disse falske utdanningsinstitusjonene har sofistikerte forretningsmodeller, med døgnåpne callsentere som kan verifisere utdanningen for en arbeidsgiver eller utdanningsinstitusjon.

Lite utbredt i Norge

Disse søkerne er likevel en del av en relativt liten gruppe som forsøker å svindle seg til en jobb eller studieplass i Norge ved hjelp av bachelorgrader fra slike vitnemålsfabrikker.

Verken Handelshøyskolen BI, Høgskolen i Oslo og Akershus eller NTNU har opplevd stor pågang med forfalsket informasjon fra «diploma mills» i sine opptak. Dette på tross av at det er blitt en milliardindustri på verdensbasis.

- Jeg vil tro det har hatt begrenset inntog i Norge fordi vi har gode rutiner for å verifisere dokumentasjon her til lands, og bruker ressurser på det, sier Haugland.

Svindelavsløringene har holdt seg stabilt lave i Norge de siste årene.

Slik luker de ut svindlerne

Videre dokumentasjon fra American Royal University, en
Videre dokumentasjon fra American Royal University, en "diploma mill". (Foto: Universitetet i Oslo, seksjon for opptak.)
- Hvor mange falske utdanningsdokumenter har dere oppdaget ved NTNUs opptak i år?

- Ingenting, sier leder for det internasjonale opptaket ved NTNU, Oddrun Maaø.

Siden 2010 har NTNU hatt en svært selektiv utvelgingsprosess av studiesøkere fra land med stor svindelfare. NTNUs avdeling for internasjonale opptak har identifisert Kina, Pakistan og en rekke afrikanske land som risikoland for denne typen svindelforsøk.

- Vi behandler kun søknader med akkreditteringsstempel fra de respektive akkrediteringsbyråene i Kina og Pakistan. I de afrikanske risikolandene krever vi at studiestedene sender inn dokumentasjonen, vi godtar ikke dokumentasjon levert av studenten selv, sier Maaø.

Det ender opp med at en rekke søkere ikke blir vurdert, men Maaø er ikke bekymret for at reelle studenter også skal falle gjennom i vurderingen.

- Vi avviser dokumentasjon hvert år, men vi regner med at studentene som søker seg til oss ønsker det høyt nok til at de tar de nødvendige grepene for å gjøre det på en ordentlig måte, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.