Rosneft-sjef Igor Setsjin (55) avviser nå alle antydninger om at Russland skulle være villig til å samarbeide med Opec om kutt i oljeproduksjonen for å få opp prisen. Ryktene har gått høyt de siste ukene om at Russland skulle være med på produksjonskutt, etter flere forsøk fra russerne på å snakke opp oljeprisen.
Russland konkurrerer med Saudi Arabia om å være verdens største oljeprodusent, og er blant de aller største oljeeksportørene.
- Hvem skulle vi snakke med om kutt? Vil Saudi Arabia eller Iran kutte i produksjonen, spør Setsjin.
Den mektige russiske oljebossen kom med kommentarene til Financial Times på en oljekonferanse i London denne uken.
Putins nærmeste
Igor Setsjin er ikke noen hvemsomhelst i russisk politikk og energibransje. Som tidligere leder av presidentadministrasjonen og visestatsminister regnes han som en av president Vladimir Putins aller nærmeste allierte. Flere kåringer rangerer den noe tilbaketrukne Setsjin som Russlands nest mektigste, etter Putin.
Herav kallenavnene "oljetsar" og "energitsar".
Han er i likhet med Putin fra St. Petersburg og har bakgrunn fra KGB (nå FSB), og han jobbet blant annet i Mosambik i sovjettiden.
Putin hentet raskt Setsjin til Kreml etter at han første gang ble president i 2000, Setsjin ble raskt Russlands ubestridt mektigste innen olje og energi.
Knuste Yukos
Setsjin regnes som arkitekten bak raidet på Yukos og arrestasjonen av hovedeier Mikhail Khodorkovskij i 2003. Yukos var da Russlands største oljeselskap, og Khodorkovskij var landets rikeste person.
Mens Khodorkovskij satt fengslet overtok statsoljeselskapet mesteparten av Yukos for knapper og glansbilder. En renasjonalisering preget av hemmelighold og tvilsomme metoder.
Siden 2012 har Setsjin vært den ubestridte toppsjefen i Rosneft, et selskap han selv skapte til i dag å være Russlands ledende oljeselskap. Russlands svar på Statoil.
Persona non grata
I 2014 ble Setsjin erklært som persona non grata og ilagt innreiseforbud til USA, samt frysing av eventuelle midler i USA og forbud mot å drive personlige forretninger med amerikanske borgere. Som konsekvans av sanksjonene for hans antatte rolle i krigen i Øst-Ukraina.
EU har ikke ilagt ham et slikt innreiseforbud, og han kunne derfor delta på konferansen i London.
Setsjin har også hatt en meget aktiv rolle i forhold til oljevirksomhet i Venezuela og Cuba. Til Washingtons store misnøye.
Les også:
IEA: Billig olje kan gi ny Midtøsten-dominans
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.