Etter at Volkswagens dieselbil-triksing ble avdekket for to uker siden, har den tyske bilkjempens aksjekurs falt med rundt 40 prosent. Kursfallet har ført til at børsverdien er redusert med rundt 270 milliarder kroner, ifølge New York Times.

Oljefondet eide ved årsskiftet aksjer for vel ti milliarder kroner, og risikerer dermed å tape milliarder på Volkswagen-krisen.

- Jeg tror ikke Oljefondet bør panikkselge i moralsk vrede. Det viktigste nå er å håndtere den ulykksalige situasjonen, og deretter må fondet vurdere om de skal fortsette som eier fremover, sier lederen av finanskomiteen Hans Olav Syversen (KrF).

Les også: Varsler milliardsøksmål fra Volkswagen-investorer

- Ikke uproblematisk

Fondet har et eget etikkråd som vurderer og gir anbefalinger om de etiske sidene ved Oljefondets investeringer til fondets forvalter Norges Bank.

- Det er selvsagt ikke uproblematisk at Oljefondet er eier i et selskap som har drevet systematisk svindel over så lang tid. Man kan imidlertid ikke klandre fondet for å ha investert i Volkswagen før skandalen var et faktum. Jeg tar for gitt at Oljefondet selv gjør sine vurderinger nå på bakgrunn av det som har skjedd de siste ukene, sier Venstres Terje Breivik, som er medlem av finanskomiteen.

Hans Olav Syversen påpeker at Volkswagen skal redegjøre for det som har skjedd for tyske myndigheter innen 7. oktober.

- Oljefondet er en ikke ubetydelig eier i Volkswagen, og jeg forventer at de engasjerer seg gjennom sine eierstyringsmekanismer for å bidra til at selskapet kommer på et helt annet spor, kommenterer Syversen.

Komitemedlemmene Svein Flåtten (Høyre) og Marianne Marthinsen (Arbeiderpartiet) påpeker begge at Oljefondet må vurdere investeringen i Volkswagen både fra et finansielt og etisk ståsted.

- I Volkswagens situasjon er det viktig å ha stabilitet på eiersiden for at selskapet skal få ryddet opp i juksingen og sikret at bilkjøperne får ordnet opp i feilene som er gjort. Dette er veldig dramatisk for hele konsernet, som nå er mer avhengig av langsiktige eiere enn noen gang tidligere. Men Oljefondet må gjøre sine risikovurderinger i forhold til denne investeringen, sier medlem av finanskomiteen Hans Andre Limi (FrP).

Markedssensitivt

- Vi kommenterer ikke eventuelle kjøp eller salg av verdipapirer da dette er markedssensitiv informasjon, svarer kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet, på spørsmål om fondet har vurdert å selge seg ut av Volkswagen-investeringen.

Lederen for etikkrådet til Oljefondet, Ferd-eier Johan H. Andresen, kan verken bekrefte eller avkrefte om rådet vurderer aksjeposten fondet har i Volkswagen.

- Rådet har aldri offentlige synspunkter på enkeltselskaper før vi eventuelt gir en anbefaling til Norges Bank, sier lederen for etikkrådet Johan H. Andresen.

- Generelt kan jeg si at det vil være naturlig for oss å ta kontakt med et selskap der vi er en større eier og der det har oppstått en spesiell situasjon. Som aksjonær forventer vi selvsagt at selskapet forholder seg til lover og regler. Utover det ønsker jeg på nåværende tidspunkt ikke å gå inn på denne spesifikke saken og eventuelle konsekvenser, skriver kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i NBIM i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Shipping-selskap permitterer 100 ansatte

- Klart fall i aksjer, klart fall i dollar og klart fall i råvarer

Asia i dag: Tidenes kapitalflukt i fremvoksende land

Se DNTV: Folk er ikke redde

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert: