–Storbritannia består av 243.610 kvadratkilometer. Fredag la David Cameron ned et veto på vegne av seks av disse kvadratkilometerne – London City, sier John Ryan ved avdeling for internasjonale relasjoner ved London School of Economics til Dagens Næringsliv.
Med vetoet torpederte statsminister Cameron EUs forsøk på å komme til enighet om felles tiltak for å redde eurosonen. Nå går 26 av 27 EU-land videre med planene som vil ende i en tettere europeisk finansunion – uten britene.
Les også: Ingen EU-enighet om traktatendringer
– Det er aldri bra å stå helt alene, sier professor Ryan.
Hva krevde han?
Som britene flest var han i helgen likevel lett i villrede over akkurat hvorfor Cameron hadde satt ned foten.
– Det er klart at han la ned veto for å beskytte finansdistriktet. Men det dreide seg om å beskytte finansindustrien mot hva som kan komme av EU-regler i fremtiden. Derfor er det ikke klart akkurat hva han krevde, sier Ryan.
Og finansnæringen hyllet i helgen Cameron for at han stilte opp for dem. Men for meglerhus- og banktoppene er det en skrekkblandet fryd. Lederen for Confederation of British Industry, som tilsvarer NHO, sier det slik:
– Vil Storbritannia være i stand til å stoppe de nye finansielle reglene som nå vil komme gjennom en integrert eurosone? Det er elefanten i rommet. Vi er i uutforsket terreng, sa John Cridland igår til The Telegraph.
Ifølge Financial Times krevde Cameron tilføyelser i en særskilt protokoll for å gardere landet mot en mulig sterkere regulering av den britiske finansindustrien i fremtiden. Nå står Cameron tilbake uten en eneste garanti for beskyttelse av finansdistriktet. Samtidig har han gjort seg uvenn med hele EU.
Sårbar del av samarbeidet
Tross britenes veto, kan eurosonelandene fortsatt påføre Storbritannia nye lover og reguleringer gjennom 2/3 flertall i EU. Terry Smith, toppsjefen i meglerhuset Tullett Prebon setter overfor Financial Times ord på frykten.
– EU, Tyskland og Frankrike spesielt, misunner styrken til City. De vil gjerne overføre så mye som mulig av aktivitet til Frankfurt og Paris, hevder Smith.
Statsminister Jens Stoltenberg sier til DN at han opplever et EU i utakt med seg selv når Storbritannia legger ned veto mot en traktatendring.
- De landene som etablerte euroen laget felles rentepolitikk, men ikke felles budsjettpolitikk. Det var alltid en stor svakhet og en sårbar del av samarbeidet. Nå går det i retning av at man i tillegg til å ha felles pengepolitikk og valuta, også vil ha en større grad av felles finans- og budsjettpolitikk.
Les også:
<b>Kraftig kritikk av Camerons EU-nei</b>
<b>Tysklands finansminister mener EU-toppmøtet har løst krisen</b>
<b>Britene støtter Camerons EU-nekt</b>
<b>- Cameron redder oss fra ragnarok </b>
<b>Herr Schäffler kan velte Merkels europlan</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.