Amerikanske aksjer åpnet som ventet ned i dag, og fortsatte dermed i samme retning etter nedturen fredag. I går, mandag var det stengt.

Nedturen innledningsvis ble forklart med blant annte statistikk over kinesisk PMI i mai, som falt mer enn ventet fra april.

- Problemet med statistikken fra Kina er at det er dårlig timing. Den kom på et tidspunkt med gjeldsproblemer i Europa og vi savner visibilitet, sier forvalter Jacques Porta i Ofi Patrimoine til Bloomberg News.

Klokken 16 norsk tid ble det presentert statistikk for ISM-indeksen i mai. Indeksen viste nedgang i optimismen, men mindre enn ventet.

Høyere forventinger i USA enn ventet

Samtidig ble det publisert tall som viste økende investeringer i byggevirksomheten, noe som bidro til å sende børsene i tilsynelatende trygg pluss.

Økende byggeaktivitet i USA

Men mot slutten av handelsdagen ble fokus igjen forstyrret av noen gamle kjenninger av politiet: Gjelden i Europa og oljekatastrofen i Mexico-gulfen.

Euroens dramatiske fall den siste tiden bidrar til frykten. Euroen er nå på sitt laveste nivå mot dollaren på fire år.

Ledigheten i været - euroen til bunns

Drepende for BP
BPs "Top Kill"-operasjon for å stoppe oljelekkasjen i Maconda-brønnen i Mexicogulfen var mislykket. Det påvirker oljeservice og energiaksjer negativt.

Verst går det selvsagt ut over BP selv: Aksjen falt 15 prosent på den amerikanske børsen etter å ha falt tilsvarende i Europa tidligere i dag.

Selskaper som Halliburton og TransOcean ble også tatt i dragsuget, ned henholdsvis 14 og 12 prosent.

Tirsdag kveld melder BP at de skal gjøre et nytt forsøk: - Lekkasjen kan være stanset innen 24 timer

Samtidig har amerikanske myndigheter erklært at de vil starte etterforskning av BP for å finne ut om de har gjort en kriminell handling.