Amerikanske børser var på forhånd ventet å fortsette nedgangen fra i går, da indeksene falt markert på bekymring rundt statsfinansene i flere europeiske land.

Les: Kraftig nedgang på Wall Street

Mens førbørsene pekte ned drøyt 0,5 prosent, åpnet Wall Street i stedet lite endret fra i går. Dow Jones tillot seg til og med å stige litt innledningsvis, og fikk etter hvert selskap av S&P 500-indeksen.

Ifølge EU-kommisjonær for økonomiske og pengepolitiske spørsmål, Olli Rehn, er det nå enighet rundt hvilken rolle privat sektor skal ha i forbindelse med støtten til Hellas. Markedet har imidlertid fortsatt fokus på Italia og landets statsfinanser, og også i dag holdt EUs finansministre krisemøte.

Les også: Virker det som om disse har kontroll på situasjonen?

Les også: Europa skjelver

- I dag har vi sett noe panikk. Den store triggeren har vært at investorer, spesielt utlandske institusjonelle investorer, nå i større grad enn for to eller tre måneder siden, ser at kredittratingen til Italia ikke er bærekraftig, sa Alessandro Capuano, som leder IG Markets Italy, til Marketwatch før åpning.

Bekymringer rundt en eventuell nedgradering av Italias kredittrating koblet med intern politisk uro, gir betydelig spenninger i det italienske obligasjonsmarkedet, ifølge Capuano.

Samtidig ble det like før åpning i USA avholdt en auksjon på italienske ettårige statsobligasjoner i dag. Resultatet bidro til å roe nervene betraktelig. For selv om rentene har steget kraftig, var etterspørselen god og det ble solgt for 9,4 milliarder dollar, ifølge Maketwatch.com.

Tirsdag kveld klokken 20 norsk tid, offentliggjorde Federal Reserve rentereferatet fra rentemøtet 21-22. juni. Markedet reagerte umiddelbart positivt. Blant annet trekkes det frem at komiteen ikke utelukker nye stimulipakker til økonomien, om den skulle miste fart.

Les saken: Åpner for flere krisepakker i USA

Fortsatt ingen gjeldsavtale i USA
Samtidig fortsetter den politiske dragkampen i USA, rundt hvilke tiltak som skal settes i verk for å få kontroll på den løpske gjelden i USA.

CNN Money siterer i dag finansminster Tim Geithner på at en avtale må være på plass senest innen neste uke, og helst innen utgangen av denne uken.

USAs president gikk i dag ut og truet med at pensjonsutbetalinger kan bli stanset fra 3. august om ikke man finner en løsning.

Obama truer med stans i pensjonsutbetalingene

I morgen skal sentralbanksjef Ben Bernanke ha sitt halvårlige møte med Kongressen. Der vil han trolig benytte anledningen til å understreke alvoret overfor politikerne.

I morgen skal han piske og piskes

Irland-sjokk
Men det virkelige store utslaget kom på meldingen om at kredittvurderingsbyrået Moody´s nedgraderer Irlands gjeld til "søppelstatus".

Les saken: Irland nedgraderes til søppel

Børsene falt umiddelbart til minus, samtidig som gull styrket seg enda mer i etterbørshandelen - etter å ha satt ny all time high-rekord tidligere på dagen.

Aluminiumsprodusenten Alcoa falt i dag noe i ordinær handel etter at selskapet mandag kveld rapporterte et kvartalsresultat som var noe svakere enn ventet. I løpet av uken legger blant annet JPMorgan, Citigroup og Google frem kvartalstall.

Norsk Hydro falt i dag 1,7 prosent på Oslo Børs.

Solcelleselskapet Renesola karret seg så vidt i pluss etter å ha vært ned 14 prosent i førhandel, og over seks prosent fra start etter å ha nedjustert guidingen for andre kvartal grunnet større prisfall enn ventet.

I Norge falt solcelleprodusenten Rec 4,5 prosent i dag.

Oljeprisen falt tidligere i dag i USA, men snudde fra 93,55 dollar fatet til over 96 dollar fatet på WTI-børsen.

I Oslo var børsen gjennom dagen sterkt preget av usikkerheten rundt gjeldssituasjonen i Europa, men hentet inn mye av det tapte i løpet av dagen.

Les også: - Norge kan ikke forsvare seg mot konsekvensene og - Da rammes alle, selv de sterkeste