Torsdagen sto i panikkens tegn på Wall Street. Nasdaq falt mer enn fem prosent, mens dow Jones var ned rundt 3,5 prosent, og den brede S&P 500 falt nærmere 4,5 prosent.
Det tok ikke mange brøkdelen av et sekund før det ble tydelige at det ville bli en illrød dag på Wall Street. I tillegg til å bli smittet av markedsuroen fra Europa, viste også ferske data fra USA at det er lenge til økonomien har hentet seg inn igjen. Så godt som alle indikatorene som ble frigitt i løpet av handelsdagen hadde noe negativt ved seg.
Les også: En strøm av kjipe tall fra USA og Overraskende mange ledighetssøknader i USA
- Det er nesten som om det er en global streik blant innkjøpere, sier forvalter Michael Mullaney hos Fiduciary Trust til Bloomberg News.
- Det er felles sykdom som preger global økonomisk aktivitet. Folk fortsetter å nedjustere forvetningene til vekst. Det er bekrymringer for finansiering (funding). Det gjør oss veldig nervøse og vi ønsker å ta risikoen ut av porteføljene i det korte bildet, fortsetter han.
Alle de ti sektorene som er inkludert i S&P 500-indeksen falt på torsdag. De laveste fallene fikk man innenfor forbrukervarer. råvaresektoren ble også påvirket av dagen nedtur. Prisen på et fat nordsjøolje falt fire dolar til 106,60 dollar fatet. Den amerikanske WTI-oljen var ned hele 6,07 dollar til 81,66 dollar. Gullprisen fortsetter å stige.
Den store utsalget i aksjer fikk investorene til å søke andre havner som i teorien gir en fastsatt avkastning. Det sørget for at renten på amerianske ti-årige statsobligasjoner falt under to prosent store deler av handelsdagen. Det er det laveste nivået noen sinne, skriver The New York times.
16 prosent ned
Indeksen har falt 16 prosent siden den var på sin siste topp 29 april. Den siste tidens nedgang er prosentmessig lik nedgangen aksjene opplevde i perioden mellom april og juli 2010, skriver Bloomberg.
- Markedsstemningen fortsetter å svinne hen samtidig som det er bekymringer knyttet til eurosonens banksektor, skriver Marc Chandler som er global leder for valutastrategi hos Brown Brothers Harriman & co i et notat i følge Marketwatch.com.
IT-selskapet Hewlett-Packard falt 5,8 prosent til 29,57 dollar til tross for nyhetsrapporter om at selskapet kommer til å skille ut pc-divisjonen og gjøre et stort oppkjøp i Storbritannia.
Les også: - Hewlett-Packard kvittter seg med pc-divisjon
Nå begynner markedet nok en gang å frykte en dobbeldipp. Det vil si to bratte nedturer relativt tett etter hverandre.
Tøffe tider
Tall fra analysehuset Bespoke viser at historisk har det skjedd åtte ganger siden 1928 at S&P 500 har falt minst 15 prosent i løpet av 10 dager hvor det har gått minst et år siden forrige gang. Hver av disse gangene har indeksen falt til et nytt bunnivå etter nedgangen på minst 15 prosent.
- Det tar tid før investorer kommer seg over tapene etter nedgangen og går seg inn i markedet igjen, skriver analyseselskapet i et notat.
- Det største spørsmålet akkurat nå er hvorvidt dette er tidspunktet for å kjøpe eller ikke, skrev selskapet for to dager siden, og la vekt på at avkastningen etter hver av de historiske nedturene ikke er noe "å skrive hjem om".
Klokken 16.00 kom tallene for Philadelphia Fed og de var langt fra lystig lesning. Dette sendte aksjene ytterligere ned. I tillegg hadde myndighetene tidligere på dagen offentliggjort nye, svake tall for sysselsettingen samt at salget av brukte boliger har fått seg nok en knekk.
Les også: En strøm av kjipe tall fra USA
<b>Aksjefall for franske banker</b>
Ved børsslutt klokken 22.00 så det slik ut på Wall Street: