De amerikanske børsene steg markert i dag, torsdag. Oppgangen kommer etter at ESB-sentralbanksjef Mario Draghi fastholdt at Den europeiske sentralbanken (ESB) er klar til å gjøre alt for å beskytte euroen.
Les saken: - Klar til å gjøre det som er nødvendig for å bevare euroen
Samtlige av de 30 største selskapene begynte dagen på best mulig måte, med oppgang.
De amerikanske aksjemarkedene fulgte dermed etter de europeiske som også stiger markert i dag på uttalelsene fra Draghi. London-børsen steg 1,4 prosent og Frankfurt 2,7 prosent. Aller mest steg naturligvis børsene i de kriserammede landene. Spania endte opp 6,06 prosent, Italia opp 5,6 prosent og Frankrike opp 4,07 prosent.
Optimismen kom til tross for at advarslene om oppsprekking i eurosamarbeidet fortsetter også i dag:
<b>- 90 prosents sannsynlighet for at Hellas vil forlate euroen</b>
<b>- Bekymret for at euroen skal brekke sammen</b>
I alle fall i dag er farvene i det store bildet invertert i Europa: Det solide økonomiske lokomotivet Tyskland må tåle en advarsel til landets banker ( Negative utsikter for tyske banker ). Og samtidig som renten på ti-åringe tyske statsobligasjoner stiger fem prosent, faller renten på tiåringene i Spania og Italia med nær seks prosent.
Les: Spanske og italienske faller kraftig
Resultater
ExxonMobil er blant selskapene som hadde lagt frem sine kvartalsrapporter før børsåpning. Aksjen åpnet uendret, men endte opp 1,4 prosent etter at selskapet la frem et resultat justert for engangsposter litt under markedets forventninger.
Et annet oljeselskap som har lagt frem kvartalsrapporten er Noble Energy, opp 2,4 prosent. Subsea/ingeniørselskapet National Oilwell Varco sluttet opp mer enn ni prosent ietter sin kvartalsrapport.
Det norsk/amerikanske cruiserederiet RCCL la frem dårlig guiding og tap for siste kvartal. Aksjen raste på nyheten og var ned syv prosent i USA, før den startet å klatre. Aksjen endte faktisk i pluss, opp 1,32 prosent. Aksjen hadde på forhånd falt markert på Oslo Børs etter kvartalsrapporten, der de tok ned guidingen. I Oslo sluttet aksjen ned 3,51 prosent.
Les: Underskudd for Royal Caribbean Cruises
Ingen "like" til Facebook
Et annet selskap som fikk juling fra start og som ikke klarte å hente seg inn på Wall Street i dag, var Facebook. Verdens største digitale, sosiale møteplass falt mer enn 8,5 prosent. Selskapet skulle etter stengetid på Wall Street torsdag, legge frem sitt første kvartalsresultat etter at selskapet ble notert på børs.
Årsaken til dagens kraftige fall er blant annet et mildt sagt skuffende kvartalsresultat fra Zynga, et selskap som leverer sosiale spill til blant annet Facebook og mobiler. Selskapet ble nær halvvert i verdi i dag - og det gir grunn til bekymring også for Facebook. Klarer ikke man å tjene penger på de sosiale spillene, er det mange som stiller spørsmål ved om Facebook vil klare å tjene penger.
De som fryktet for et dårlig kvartalsresulat i Facebook fikk rett. Resultatet ble tap på 157 millioner dollar. Aksjen falt ytterligere ti prosent i elektronisk handel etter stengetid.
Makrotall
De ukentlige tallene for antall nye søkere til ledighetstrygd viste en nedgang på 35.000 personer til 353.000 pr 21. juli, mot ventet 380.000 personer. Samtidig øker ordreinngangen på såkalte varige goder - varer som er ment å vare mer enn fem år.
Les saken: Jobb-overraskelse fra USA og Solid ordrehopp i USA
Marketwatch viser til at de ukentlige trygdetallene har vært svært volatile de seneste ukene, noe som kan bli koblet opp mot midlertidig arbeidsforhold i landets bilprodusentsektor. Det vises til at produsentene nå har stengt ned mindre enn ventet produksjon.
Råvarer
Oljeprisen passerte 90 dollar fatet, men bikket under 90 før stengetid.
Nøkkelindekser på Wall Street (sluttkurser)