De amerikanske børsene steg igjen på tirsdag, etter bred og sterk oppgang i europeiske markeder. Men etter at de tre hovedindeksene hadde steget nesten tre prosent store deler av handelsdagen endte det til slutt med minimal oppgang.

Rally-stemningen skyldtes håpet om tiltak av et nytt kaliber fra europeiske myndigheter for å løse gjeldskrisen som fortsatt tynger eurosonen, men den ble betydelig dempet i den siste timen etter en artikkel fra Financial Times som hevder at opptil syv av eurolandene ønsker å reforhandle betingelsene i det internasjonale kriselånet til Hellas slik at private aktører tar en større del av regningen.

Les også: Uenighet om Hellas' redningspakke

Dow Jones-indeksen, S&P-indeksen og Nasdaq-indeksen steg til slutt mellom 1,1 og 1,3 prosent. Alle tre indekser steg markert på mandag.

EU-lederne "har skjønt det"
Tidligere i handelen la man vekt på at europeiske politikere har innsett alvoret i situasjonen, og spekulasjonene gikk om nye, massive tiltak mot gjeldskrisen.

- Koret begynner å synge høyere om at Europa trenger å gjøre noe. Hvis vi beveger oss bort fra klippen og unngår en resesjon er det ingen tvil om at det er verdi her, sier investeringsdirektør James Dunigan i PNC Wealth Management til Bloomberg News.

Investeringssjef Mohamed El-Erian i Pimco sa tirsdag i et radiointervju at europeiske ledere endelig ”har skjønt det”.

- Men la oss ikke undervurdere både de politiske utfordringene og ingeniørutfordringene, sa El-Erian.

Ifølge spekulasjoner i markedet vurderer eurosonens ledere kort fortalt å utvide det europeiske krisefondet (EFSF) og rekapitalisere bankene.

Slik sjefstrateg Mark Luschini i Janney Montgomery Scott ser det, er poenget at selv om det skulle vise seg å bare være rykter foreløpig, legger dette press på beslutningstakerne i Europa.

- Det som er fakta, er at selv om det ikke foreligger noen løsning, har statslederne erkjent problemets akutte natur, og de snakker mer heftig om en løsning, sier han til Market Watch.

Eiendomsskatt
Tirsdag kveld norsk tid kom det inn meldinger om at det greske parlamentet har vedtatt en ny eiendomsskatt. Dette er et av tiltakene som kreves av Hellas for at landet skal fortsette å motta utbetalinger på det internasjonale kriselånet fra EU og IMF. Representanter for "Troikaen" - EU, den Europeiske sentralbanken (ECB) og IMF - tar denne uken turen til Athen for å vurdere greske myndigheters fremdrift med tanke på neste lånetransje i oktober.

Under en felles pressekonferanse med Tysklands forbundskansler Angela Merkel tirsdag kveld gjentok Hellas statsminister George Papandreou at regjeringen ville innfir alle forpliktelsene den har tatt på seg.

Svak forbrukertillit
Oppgangen på Wall Street kom på tross av svake forburkertillit-tall som kom tidlig i handelen. Conference Boards forbrukertillitsindeks steg marginale 0,2 poeng til 45,4 i september, fra det laveste nivået på over to år. Markedet hadde på forhånd forventet et tall på 46,0, ifølge Bloomberg.

- Forbrukertilliten, som styrtet i august, er marginalt forbedret. Men forbrukerne uttrykker større bekymring over forventet inntekt, et tegn som ikke lover godt for forbruket, sier forskningsdirektøren i Conference Board Lynn Franco i en melding, ifølge Market Watch.

Men ifølge sjefstrateg Jim Paulsen i Wells Capital Management er de økonomiske utsiktene i USA såpass nedjusterte og priset inn at aksjemarkedene kan stige uten de helt store makrotallene.

- Du trenger ikke engang sterke tall; du trenger bare tall som ikke faller utfor stupet, sier han til Market Watch.

Tidlgere på dagen indikerte S&P Case-Shiller-indeksen en svak vekst i amerikanske boligpriser og steg med 0,05 prosent i juli til 142.77 poeng. Dette tilsvarer en nedgang på 4,11 prosent fra året før, mens det var ventet en nedgang på 4,40 prosent.

Les mer:

<b>Kraftig løft for Børsen</b>



Ved handelsslutt klokken 22.00 norsk tid så det slik ut på Wall Street: