Få nordiske familier kan måle seg med Wallenberg-familien når man konkurrerer i den sjeldne grenen dynastibygging.
I 1856 startet sjøkaptein Wallenberg bank i Stockholm etablert med engelske og skotske banker som modell. Dette markerte starten på en fascinerende eierskapshistorie. Både mytene og pengene har ynglet i mellomtiden.
Bygger storheter
I dag er mesteparten av pengene investert i det børsnoterte selskapet Investor AB hvor Jacob Wallenberg sitter som styreleder. I årene fra bankdannelsen frem til i dag har selskapet vært med å bygge svenske storheter som Saab, Ericsson, ABB og Electrolux.
Onsdag var Investors kommunikasjonssjef Oscar Stege Unger i Oslo for å fortelle nordmenn hemmeligheten bak Investors suksess. Men Unger hadde flere hemmeligheter i ermet.
- Jeg vet at vårt venture capital-selskap ser på selskap i Norge, fortalte Unger de fremmøtte på Odin Konferansen 2007. Per i dag har selskapet mest investeringer i USA hvor de hjelper selskaper i en tidlig fase.
Har stor innflytelse
Totalt har det svenske investeringsselskapet eiendeler verdt 163 milliarder kroner netto ved utgangen av mars 2007. Wallenbergfamilien eier 20 prosent av selskapet, men grunnet stemmerettsregler har de 46 prosent av stemmene.
Investor er det største investeringsselskapet i Norden. Og siden oppstarten i 1916 har målsetning alltid vært å finne selskaper som er eller kan bli ledende i sin sektor.
- Det er nødvendig for å få bedre avkastning en indeksen, forklarer Unger. Statistikken viser at selskapet har klart det de første 90 årene som har gått siden etableringen. Likevel tør ikke Unger garantere at det vil bli resultatet de neste 90 årene.
- De er ingen hemmelighet at ABB og Ericsson har ødelagt bildet de siste årene.
Fire prinsipper
Investor skal ha en attraktiv portefølje av selskaper med en bra blanding. De skal være en dyktig eier av selskapene, og finne balansen mellom de kortsiktig og langsiktige behovene.
- Hvis ikke vi bidrar til å synliggjøre verdiene risikerer vi at private equity selskaper kommer inn og gjør det i stedet. Slik så det ikke ut for 10-15 år siden, sier Unger.
Investor må også sørge for å ha strategisk innflytelse. Det betyr å ha en sterk posisjon i de selskapene man liker og sitter i. I tillegg til alt dette er målet også å vokse innenfor de ikke-børsnoterte selskapene. Og det er nettopp i den forbindelsen Investor viser interesse for Norge. Men hvor pengene kan tenkes å drysse er foreløpig en hemmelighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.