Over 35.000 personer valfartet i helgen til Omaha for å delta på generalforsamlingen i Berkshire Hathaway.
Warren Buffetts investeringsselskap har en markedsverdi på nesten 1900 milliarder kroner, og hovedpersonen kaller treffet «Woodstock for kapitalister» etter den kjente musikkfestivalen på 1960-tallet.
Toppsjef Mario Gabelli i Gabelli Asset Management Company, med 280 milliarder kroner til forvaltning, er helfrelst.
– Jeg kjøpte Berkshire-aksjen da jeg startet fondet mitt i 1986. Aksjen har gjort det fantastisk. Men det er ikke uvanlig at kursutviklingen er svakere enn markedet i perioder, sier Gabelli til DN.
Tap for første gang
For nå falmer nemlig «Orakelet i Omaha», som har slått seg opp på å kjøpe trauste, men veldrevne selskaper.
I en mannsalder pleide Buffett å knuse markedet med solid margin. Siden 1965 har det børsnoterte investeringsselskapet skapt en avkastning på nesten ufattelige 693.518 prosent – eller 19,7 prosent i snitt hvert eneste år.
Men så snudde det:
I 2013 ga børsen 14 prosentpoeng høyere avkastning enn Buffett.
De fire av de fem siste årene har et kjedelig indeksfond gitt bedre uttelling.
Og ifjor var Buffetts rullerende avkastning siste fem år for første gang svakere enn børsen i samme periode.
Uflaks? Overhodet ikke, mener statistiker og økonom Salil Mehta.
– Det er en vanlig oppfatning blant folk som tror at Buffett er en velsignet investor at den svake avkastningen de siste årene er noe som kan ignoreres, sier Mehta til DN.
Mehta er tidligere analysedirektør i det amerikanske finansdepartement og i ledende meglerhus på Wall Street. Hans omfattende gjennomgåelse av Berkshire-resultatene viser at det er maks fem til ti prosent sannsynlighet for at tapene skyldes naturlige variasjoner.
– Buffetts avkastning er fantastisk sett under ett. Men siden 2000 har den svekket seg kraftig. Det er høyst tvilsomt at oppbremsingen skyldes noe man kunne forvente, sier Mehta.
Adjø, alfa?
Beregningene hans går til kjernen av finansfaget. Spørsmålet er hvorvidt det er mulig å slå markedet over tid uten å ta større risiko – å oppnå såkalt alfa. Buffett har vært ledestjernen blant dem som hevder at intelligens og hardt arbeid kan skape signifikant merverdi. Men hvis selv ikke tidenes beste investor greier det lenger, hvem skal da klare det?
– Noen kan oppnå alfa i korte perioder. Men det er utrolig vanskelig å slå markedet med betydelig margin gjennom et helt liv, sier Mehta.
Wall Street-topp Gabelli tar funnene med fatning.
– Det har skjedd flere ganger tidligere at Berkshire-aksjen har hengt etter markedet. Det skyldes Buffetts investeringsstil, som ikke holder følge når aksjemarkedet stiger kraftig. Det neste tiåret regner jeg derimot med at aksjen vil slå markedet, sier Gabelli til DN.
Forutså tapet
Selv forutså «Orakelet i Omaha» allerede ifjor hva som ville skje.
I sitt årlige brev til aksjonærene skrev Buffett at Berkshire Hathaway ville tape konkurransen hvis børsene virkelig tok av. Det gjorde de til gavns, med en oppgang på 30 prosent i 2013.
Berkshires enorme størrelse – nesten en tredel av oljefondet – gjør det tilnærmet umulig å oppnå like sterke resultater som i gamle dager, mener han.
– Vi vil gjøre det svakere enn markedet i veldig sterke oppgangsperioder. Vi vil som regel gjøre det bedre enn markedet gjennom en hel konjunktursyklus, men det er ikke noen garanti for det, sa Buffett fra scenen lørdag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.