– Løslat Julian Assange!
En mindre, men høylytt gruppe tilhengere av Julian Assange stilte fredag opp ved Ecuadors ambassade i London. Og ventet i timevis for å se om WikiLeaks-grunnleggeren hadde tenkt å vise seg.
Ved 17-tiden kom han så ut på den lille balkongen og holdt el følelsesladet tale der han sa han hadde seiret.
– Så herlig det er! Dette er en seier som ikke kan avvises. Det er en seier med historisk betydning, sa han mens han holdt rapporten fra en arbeidsgruppe i FN som konkluderer med at han i praksis er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse.
– Juridisk bindende
Tidligere på dagen dukket Assange opp på videolink på en pressekonferanse etter at FN-gruppen hadde lagt fram sin rapport.
– Nå har vi en seier. Arbeidsgruppens beslutning er juridisk bindende, insisterer Assange etter å ha oppholdt seg på den lille ambassaden i tre og et halv år for å unngå å bli pågrepet av britisk politi og utlevert til Sverige.
Der blir han anklaget for seksuelle overgrep, og utenfor vinduet hans i London står en politibil, klar til en eventuell pågripelse.
Avviser
I rapporten konkluderer FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) at Assange i praksis er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse. UNWGAD mener han bør få forlate ambassaden uten fare for å bli pågrepet, og at han bør få kompensasjon.
Men både Storbritannia og Sverige har gjort det klart at de ikke er enige. Britenes utenriksminister Philip Hammond vil bestride konklusjonen og kaller den latterlig.
– Assange kan komme ut når som helst om han velger det selv, sier Hammond ifølge Reuters.
– Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sier han.
Etterlyst
Svensk politi har etterlyst Assange og ønsker å avhøre ham om anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.
Advokaten til en av kvinnene er sterkt kritisk til FN-panelets konklusjon.
Det er støtende å påstå at en mann som er ettersøkt for voldtekt, burde kompenseres for å ha gjemt seg for rettsvesenet i over fem år, mener advokat Elizabeth Fritz ifølge TT.
Risikerer utlevering
Skulle Assange bli utlevert til Sverige, frykter han å bli utlevert til USA, hvor han risikerer å bli straffeforfulgt i forbindelse med WikiLeaks' lekkasjer av store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.
Assange gjør det ikke klart hvor lenge han regner med å bli værende på ambassaden.
Ifølge advokaten hans Baltasar Garzón er han ikke lenger villig til å la seg avhøre av svensk politi inne på ambassaden.
– Skal han avhøres, må han først få forlate ambassaden, sa den kjente spanske juristen på pressekonferansen i London fredag.
Varsler
Demonstrantene ved Ecuadors ambassade avviser rettsprosessen som politisk. For dem er WikiLeaks-grunnleggeren en varsler og forkjemper for ytringsfrihet.
– Pressefrihet. Det er det det handler om. Han er en journalist som har publisert viktig materiale og fått mektige fiender, og nå utsettes han altså for dette. Det er ingen rettferdighet i det, sier Assange-venn Gavin MacFadyen i Centre for Investigative Journalism til NTB.
– For mange av oss er Julian Assange en varsler som har avslørt ugjerninger og dobbeltmoral. Han har brakt ting fram i lyset som myndighetene ønsker å holde skjult, sier aktivisten Peter Thatchell.
Les også:
Ingen tegn til løsning i Canal Digital-striden
Stordalen får rive og bygge i Blindleia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.