- Det er viktig å ha en portefølje av sko å variere i så man får en liten variasjon i belastningen, sier lege i Friidrettsforbundet og tidligere landslagsutøver på mellomdistanse Ove Talsnes.
Løping er en banal aktivitet
Talsnes har tidligere kritisert boksuksessen "Born To Run" i Legetidsskriftet. Han mener forfatteren skriver om barfotløping med forutsetninger til løperen som ikke er helt realistisk.
-Det er ingen sannhet at du ikke får skader av å løpe barfot, eller av å løpe med sko. Barfotindianerne hadde skader de også. Men det handler om hvordan balansen i steget ditt er. Har du løpt bare barfot vil det innebære en belastningsrisiko å begynne med sko - og omvendt.
Hva med forfotsløping, hvor stor skaderisiko innebærer det, og har man større fordel fartsmessig av å komme frem på foten?
- Har du sett på Usain Bolt og de guttene der? Det er ikke akkurat «heal strike». Når det er sagt så er jeg skeptisk til et idealisert løpesteg. Du kan si at alle burde løpe som Wilson Kipketer, han var en flott løper som løp helt fantastisk, sier Talsnes.
Talsnes forklarer at forskjellig stivhet i ledd, lengde mellom knokler og sener, bredt bekken og smalt bekken, utgjør en stor fysiologisk forskjell. Dermed finnes det ikke en løpeteknikk som er riktig for alle mennesker mener han.
- Løping er en banal aktivitet. Alle kan gjøre det, men det eneste som er felles for hva som er rikig løpeteknikk er bena ned, hodet opp og nesen frem. Så får en trener eller instruktør veilede deg til hva som er riktig teknikk for deg.
Varier parene
Med disse retningslinjene kan det være fristende å si at lettvektsko eller såkalt nulldroppsko er mest riktig for de aller fleste, slik at foten får en individuell tilpasning. Talsnes mener foten bør få en større utfordring enn som så.
- Man bør ha 3-4 par sko som man bytter på. Ved å bytte litt på belastningen får man mindre skaderisiko. Når man løper gjentar man samme bevegelse opp til 10.000 ganger og det er en ganske stor totalbelastning. Hvis man da bruker samme type sko blir man veldig sterk i de musklene. Ved å variere mellom ulike typer sko får man styrket flere muskler, sier han og gir terrengsko, lavdroppsko og sko med mer støtte som eksempel.
Gå inn de nye løpeskoene
Nye løpesko utgjør ofte en av skademomentene hos løpere. Talsnes mener løperne bør være forsiktige i overgangen til nye sko. Selv går han de inn.
- Jeg tar ofte på meg skoene på jobb og bruker de i et par ukers tid før jeg tar de inn i treningen, men selv ikke da løper jeg på lange turer forteller den erfarne løperen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.