Nivået av klimagasser nådde i fjor rekordhøye nivåer, viser en rapport fra FNs meteorologiske organisasjon (WMO).
FN ber om umiddelbar handling.
– Hvert år melder vi om nye rekorder i konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren. Hvert år sier vi at tiden løper fra oss. Vi må handle nå for å kutte utslippene av drivhusgasser hvis vi skal ha noen som helst sjanse til å få temperaturøkningen under kontroll, sier WMO-sjef Michel Jarraud.
Jarraud la mandag formiddag fram WMOs årlige rapport om utslipp av karbondioksid (CO2), metan og dinitrogenoksid.
Siden 1990 har atmosfæren blitt 36 prosent varmere, hovedsakelig på grunn av menneskeskapte CO2-utslipp, men også på grunn av andre klimagasser som metan og dinitrogenoksid, heter det i rapporten.
– Ukjent farvann
– Vi er på vei inn i ukjent farvann i farlig høy hastighet, sier Jarraud.
Over den nordlige halvkule ble det i løpet av våren i år registrert CO2-nivåer som overskred den symbolsk viktige grensen på 400 deler CO2 per million luftmolekyler.
– Snart kommer vil til å måtte leve permanent med et gjennomsnittlig CO2-nivå på over 400 partikler per million luftmolekyler, advarer Jarraud.
Rapporten fra WMO er ikke basert på målte utslipp av klimagasser, men i stedet på konsentrasjonen av klimagassene i atmosfæren.
– Tidligere, nåværende og framtidige utslipp gir akkumulativ virkning både på global oppvarming og forsuring av havene. Fysikkens lover er ikke noe man kan forhandle om, sier Jarraud.
Klimatoppmøte
Rapporten ble lagt fram samme dag som statsråder fra 60 land er samlet i Paris til uformelle møter i forkant av klimatoppmøtet senere i måneden.
Selve klimatoppmøtet starter 30. november med statsledere fra over 80 land til stede, blant dem USAs president Barack Obama, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping. Statsminister Erna Solberg (H) skal representere Norge.
Etter åpningsdagen følger to uker med intense forhandlinger. Hvis alt går som planlagt, blir en ny global klimaavtale vedtatt 11. desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.