Etter halvannet år i sjefsstolen i gjødselselskapet Yara satser toppsjef Jørgen Ole Haslestad offensivt, og kjøper den amerikanske konkurrenten Terra Industries for 4,1 milliarder dollar - drøye 24 milliarder kroner. Se faktaboks om Terra Industries til høyre på siden.

Les hva investor Øystein Stray Spetalen synes om prisingen av Yara-aksjen her!

Kursen gir en budpremie på 23,6 prosent over sluttkurs fredag. Markedsverdien på fredag var på 3,32 milliarder dollar.

Det var knyttet spekulasjoner til om Yara kunne være interessert i Terra tidligere i år, etter at CF Industries trakk budet på selskapet 14. januar. Spekulasjonene trakk aksjen opp.

Det aller første budet fra CF ble avvist allerede i mars ifjor.

Les også: Terra-styret: Nei, nei, nei

Attraktiv mulighet
Yara henter inn 2-2,5 milliarder dollar, rundt 12-15 milliarder kroner, i en aksjeemisjon. Staten, som er største eier i Yara med 36,21 prosent, kommer til å bidra med tilsvarende innsats i pengehentingen.

Kjøpet er enstemmig godkjent av både Yaras og Terras styrer, og er planlagt sluttført i juni 2010

- Yara legger stor vekt på det amerikanske markedet, og denne transaksjonen er en attraktiv mulighet for begge selskaper til å styrke sine posisjoner i USA, sier toppsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara i en kommentar.

Haslestad er svært fornøyd med kjøpet:

- Yara og Terra passer perfekt sammen, sier han.

Positivt markedssyn
Han peker på at kombinasjonen vil gjøre Yara til den ledende globale aktøren i gjødselindustrien, blant annet med store distribusjonsfordeler.

- Vi har signert en fusjonsavtale basert på Yaras historie med verdiskapning gjennom oppkjøp, et positivt syn på markedsutsiktene for gjødsel samt forbedret konkurranseevne for amerikanske produsenter av nitrogen, sier Haslestad.

Ifølge Haslestad har strukturelle endringer i det globale og det amerikanske markedet for naturgass med rikelig volum av LNG og skifergass bedret kostnadsposisjonen til amerikanske produsenter kraftig.

Store synergier
Nord-amerikanske produsenter vil i tillegg fortsette å nyte godt av logistikkfordeler, fordi USA importerer store mengder nitrogen. Høye byggekostnader favoriserer i tillegg eksisterende produksjonskapasitet.

Yara har funnet årlige kostnadssynergier før skatt på 60 millioner dollar, som ventes realisert innen ett år etter at transaksjonen er gjennomført. Yara har i tillegg målsatt andre synergieffekter i samme størrelsesorden, inkludert økt utnytting og optimalisering av logistikksystemer.

– Yara er et viktig norsk selskap som er verdensledende i sin bransje. Selskapet har gitt staten god avkastning på sin eierandel, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en kommentar.

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.