Mandag morgen kom beskjeden om at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg blir ny konsernsjef i gjødselselskapet Yara International. Han tar over for Jørgen Ole Haslestad, som har vært administrerende direktør i Yara siden 2008.
Leif Teksum ble valgt til ny styreleder i Yara så sent som 5. mai. Han sier at det var det forrige styret som igangsatte prosessen med å finne en ny konsernsjef, fordi Haslestad nærmet seg pensjonsalder. Men Haslestad hadde uttrykt et ønske om å bli værende i sjefsstolen så lenge som mulig, forteller Teksum.
- Ifølge det Haslestad har sagt til meg, så har han vært beredt til å sitte som konsernsjef så lenge som mulig, helt fram til han blir 65 år. Det har vært hans utgangspunkt, sier Teksum.
- Det er klart at styret har hatt et litt annet utgangspunkt med at vi måtte bruke tilstrekkelig med tid, slik at vi fikk en god prosess på å finne en etterfølger, sier styrelederen.
Raskere enn ventet
- Det ligger jo en avtale i bunnen med Haslestad som det forrige styret har inngått om at denne prosessen har blitt startet, og som han var fullstendig klar over. Så har prosessen har gått raskere enn de fleste av oss trodde, nettopp fordi vi fikk identifisert Brandtzæg som en mulig kandidat, sier Teksum.
Dermed må Haslestad gå tidligere enn ønsket. Brandtzæg tiltrer som ny konsernsjef i Yara senest 1. februar 2015, 13 måneder før Haslestad var nødt til å gå av med pensjon. Dette fikk han beskjed om sist fredag kveld, da Teksum og Brandtzæg i prinsippet ble enige om at sistnenvte skulle få Yara-jobben. Kontrakten ble signert søndag.
- Det har ikke vært naturlig at Haslestad har vært oppdatert på alle detaljene i diskusjonene i styret og den dialogen ansettelsesutvalget, styret og jeg har hatt med Brandtzæg. Han har visst at vi har jobbet med denne saken ganske inngående, sier Teksum.
Fortsetter, men ikke som sjef
Jørgen Ole Haslestad sier til DN at styreleder Teksum gir en korrekt beskrivelse av situasjonen.
- Jeg synes han har formulert seg veldig riktig. Som han sier, det gikk nok noe raskere enn det både styret og jeg hadde trodd, sier Haslestad.
- Da har de i praksis bedt deg tre til side for en annen sjef tidligere enn du måtte ønske?
- Dette er en løsning som er god for alle parter, som tilfredsstiller at jeg går når jeg er 65. Styret har kommet til at når de fant Brandtzæg så fort, så er det en god løsning for styret og for selskapet. Og jeg er fornøyd med ham, og det er en god løsning for Yara, sier Haslestad.
- Avtalen var at jeg skulle gå av når jeg var 65, og det gjør jeg for så vidt. Men ikke helt aktiv som konsernsjef, sier han.
Haslestad vil nemlig fortsette i Yara helt til han fyller 65 år 13. mars 2016. Men med andre oppgaver - og samme lønn, som i 2013 var på drøye seks millioner kroner før bonuser og andre variable godtgjørelser.
- Jeg har noen verv og aktiviteter som jeg vil fortsette med, sier den avtroppende konsernsjefen.
Stormfull tid som sjef
Haslestad overtok som konsernsjef etter Thorleif Enger i 2008. I 2011 innledet Økokrim korrupsjonetterforskning av selskapet, og i januar i år vedtok en rekordstor korrupsjonsbot og inndragelse på 295 millioner kroner. Dermed erkjente selskapet bestikkelser av sønnen til en tidligere oljeminister i Libya, bestikkelser av sønnen til en ansatt i det indiske gjødseldepartementet og bestikkelser av to ansatte hos det russiske selskapet Phosagro.
Forholdene fant sted under den forrige konsernledelsen, og ledelsen under Jørgen Ole Haslestad har hele tiden hevdet at den ikke kjente til noen tvilsomme utbetalinger.
Den relativt ferske styrelederen i Yara gir Haslestad gode skussmål for tiden som konsernsjef.
- Vi har hatt full tillit til Haslestad og at han har fortsatt i denne stilingen frem til vi fant en etterfølger. Det har det ikke vært noen tvil om. Tilliten mellom styret og en konsernsjef er helt grunnleggende. Finnes ikke den kan man alltids konstituere personer også, men det har ikke vært et tema. Vi har full tillit til Haslestad, han har gjort en kjempejobb for selskapet, sier Teksum.
Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken mener ett år fra eller til med Haslestad som konsernsjef ikke spiller noen særlig rolle for Yara.
- Dette går mer på at Yara ville ha Brandtzæg inn enn at de ville ha Haslestad ut, sier Gjøen.
- Jeg vil ikke gå så langt som å si at Haslestad fikk sparken. Det hadde ikke spilt en rolle om han hadde sittet ett år lengre. Det er ikke så mange kandidater å velge mellom i Norge for en slik bedrift, så de tok muligheten da den kom, sier hun.
Les mer:
Hydro-sjefen meldte sin avgang til styret på fredag
- Forbinder Brandtzæg med å være «Mr. Metall»
- Yara går opp fordi de får en god leder
Hydro-sjefen blir ny Yara-sjef
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.