– Selv om man har gode regler, så er det umulig å si at ikke noen kan tråkke over eller gjøre feil. Det er umulig for en leder å si det, sa Enger etter å ha redegjort for hvor opptatt konsernledelsen var av å følge både interne regler og internasjonale standarder.
– Til tross for at vi hadde gode systemer er det umulig å sikre seg mot at det skjer feil i organisasjonen.
Enger fortalte at han kort tid før han overlot sjefsstolen til sin etterfølger Jørgen Ole Haslestad ble kjent med et betalingskrav.
Medtiltalte Tor Holba kom sommeren 2008 til ham med beskjed om at det var kommet et krav om betaling. I forkant hadde Yara forhandlet med NOC, det statlige libyske oljeselskapet, hvor målet var å kunne sikre seg billig libysk gass i Yaras produksjon av kunstgjødsel.
– Det må ha vært etter mitt siste besøk i Tripoli. Tor fortalte at han ikke kjente til noen avtale, jeg kjente heller ikke til noen avtale. Vi ble enige om at dette kravet måtte avvises, sa Enger, som ikke husket om han hadde fått beskjed om hvem kravet hadde kommet fra.
Trengte ikke hjelp
– Jeg oppfattet det som det kom opp gjennom hans organisasjon, sa den tidligere Yarasjefen. Han la til at det tidlig i prosjektet hadde vært en rekke konsulenter som kontaktet Yara og fortalte at Yara ville trenge deres støtte for å få en avtale med NOC.
Engers utgangspunkt var at Yara ikke hadde behov for konsulenter i Libya. Han opplevde at Yara var alene om å forhandle i sin sektor.
Enger mener han ga seg som næringslivsleder etter å ha hatt en plettfri karriere.
– At jeg skulle ta initiativ til korrupsjon på dette tidspunkt av karrieren er utrolig. Jeg stolte på mine medarbeidere. Dette kravet var ubehagelig. Men jeg følte meg trygg på at det ble avvist, sa Enger.
På spørsmål fra aktor Marianne Djupesland sa Enger at han ikke kjente til avtalen Yara hadde inngått med sønnen til Shokri M. Ghanem, som har vært statsminister, oljeminister og styreleder i NOC.
– Er det en type avtale du ville gitt din tilslutning til?
– Det er et komplisert og vanskelig spørsmål å svare på nå. Det er vanskelig å si hva man ville gjort på det tidspunktet. Mitt utgangspunkt var at det ikke fantes noen konsulentavtale, svarte Enger før han resonnerte seg frem til at han i alle fall ville ha sørget for at det ikke var noen interessekonflikter knyttet til konsulentens arbeid og farens rolle i Libya, samt at betalingen måtte være transparent.
Skulle informere Haslestad
– Når du har fått høre at betalingen ble ordnet gjennom et selskapet i Sveits eiet av andre enn Yara, synes du det var en veldig transparent betaling?
– Den ville jeg valgt å gjøre på en annen måte, svarte Enger.
Ifølge Enger sa Tor Holba at han ville fortelle Jørgen Ole Haslestad, Yaras påtroppende konsernsjef, om betalingskravet.
– Det sa jeg meg enig i, sa Enger, som flere ganger i sin forklaring kom inn på sin etterfølger.
Enger sa at Haslestad i mediene hadde forsterket inntrykket av at Yara på Engers tid var et selskap som ikke hadde den rette kulturen for å hindre lovbrudd. Dette til tross for at Haslestad, ifølge Enger, knapt nok hadde kontaktet ham etter at han pensjonerte seg.
– Jørgen Ole Haslestad tok aldri kontakt med meg, det er hans fulle rett. Utenom en gang da han skulle ha et navn på en vi hadde jobbet med. Det er helt greit. Det er hans privilegium å gjøre, sa Enger.
Dagens Næringsliv lyktes ikke mandag ettermiddag å få kontakt med Jørgen Ole Haslestad.
Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.