Etter mer enn to måneder i retten la aktor Marianne Djupesland ned straffepåstand onsdag. Økokrim mener Yaras tidligere juridiske direktør Ken Wallace, som er den som skal ha inngått begge de omstridte avtalene, fortjener en fengselstraff på syv år. For tidligere konsernsjef Thorleif Enger mener Økokrim seks år er en passende straff. Det samme er påstanden for den tidligere konserndirektøren Daniel Clauw. For Tor Holba, som er tiltalt for det ene forholdet, la Økokrim ned påstand om tre års fengsel. Den øvre strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel.

 

Reagerer

Advokat Bjørn Stordrange, som har bred erfaring fra økonomiske straffesaker, reagerer på Økokrims straffepåstand.

– Straffepåstandene er svært strenge og vitner om en viss fartsblindhet hos Økokrim. Aktoratet greier ikke å relatere slike saker til andre typer straffesaker som skal anses langt mer alvorlige, sier Stordrange.

Han mener Økokrim har mistet gangsynet.

– Det skyldes at de aktørene i Økokrim som driver med bare en type saker, tror at det de holder på med, er viktigere enn de fleste andre saker.

I retten prosederte Djupesland på måten utbetalingen ble tilslørt.

Stordrange har representert familien til den avdøde, tidligere de facto oljeministeren i Libya, Shukri Ghanem. De fire tiltalte i Yara-saken er tiltalt for å ha bestukket Ghanems sønn Stordrange har også representert andre som er tiltalt av Økokrim, deriblant i Acta-saken.

Mohamed med 1,5 millioner dollar.

Liten rettspraksis

Korrupsjonssaker er sjelden kost i norske domstoler. Det er derfor er det lite rettspraksis å lene seg på med hensyn til straffeutmålingen.

Advokat Bjørn Stordrange. Foto: Per Thrana
Advokat Bjørn Stordrange. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringslive)
– Jeg kan bekrefte at det er veldig få sammenliknbare saker. Med forbehold om at jeg ikke kjenner sakens detaljer, fremstår Økokrims påstander likevel som strenge, sier advokat Petar Sekulic.

Marianne Djupesland i Økokrim har følgende å si om straffeutmålingen:

– Økokrim har tatt utganspunkt i den strafferammen som lovgiver har fastsatt, og som er ti års fengsel. Det er høyere strafferamme for korrupsjon enn for annen økonomisk kriminalitet, slik som grovt bedrageri og utroskap, hvor det er seks års fengsel. Dessuten har Høyesterett sagt at de almennpreventive hensynene gjør seg ualminnelig sterkt gjeldende ved slike korrupsjonssaker, og har utmålt svært lange fengselsstraffer i slike saker.

Oppfinnsomt

I retten prosederte Djupesland på måten utbetalingene ble forsøkt skjult.

– Vi mener det er utvist stor kløkt og oppfinnsomhet i å hindre at forholdene ble avdekket, særlig gjelder dette i Libya-forholdet. Det bør legges hensyn til i straffeutmålingen, sa Djupesland.

I løpet av rettssaken kom det frem at utbetalingen til den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem gikk gjennom et selskap eiet av en sveitsisk familie. Det sveitsiske selskapet lånte Yara penger ved å betale Ghanem. Yara innfridde lånet ved at Yara-selskapet Balderton ble overfakturert for amoniakkhandler.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.