Tirsdag formiddag skal dommerne i Oslo tingrett møtes for å signere dommen i straffesaken mot fire tidligere Yara-topper. Alle fire er tiltalt for grov korrupsjon, og alle nekter straffeskyld.
Tall DN har hentet inn fra Oslo tingrett, viser at Thorleif Enger, tidligere konsernsjef i Yara, har fått dekket 2.611.000 kroner av sine advokatutgifter i saken fra det offentlige. Enger har brukt den profilerte strafferettsadvokaten Ellen Holager Andenæs som forsvarer.
Tor Holba, den eneste av de tiltalte som fortsatt jobber i Yara, har hittil fått utbetalt 1.171.000 kroner for sin offentlig oppnevnte advokat. I tillegg har Holba benyttet seg av privatoppnevnte advokater, forteller Holbas forsvarer Nadia Hall i Advokatfirmaet Elden.
- Et årsverk
- To til tre advokater i forsvarer-teamet i vårt firma har brukt bortimot et årsverk tilsammen bare til forberedelse av saken. I tillegg kommer tiden i retten. Det skyldes sakens omfang og kompleksitet, sier Holbas advokat Nadia Hall.
Hun ønsker ikke å oppgi totalbeløpet som Advokatfirmaet Elden har fakturert for Yara-saken, men forteller at totalbeløpet er større enn beløpet som er dekket for offentlig utnevnt forsvarer.
Engers forsvarer Andenæs forteller til DN at Enger ikke har benyttet privatoppnevnte advokater i tillegg til offentlig oppnevnt advokat.
- Engers advokatsalærer i forbindelse med straffesaken er i sin helhet dekket av det offentlige, skriver Andenæs i en epost.
Betaler selv
De korrupsjonstiltalte eks-direktørene Daniel Clauw og Kendrick Wallace har ikke benyttet seg av offentlig oppnevnte advokater og har derfor ikke fått dekket sine advokatutgifter av det offentlige, opplyser Oslo tingrett til DN.
- Avtaleforhold og betingelser har jeg ikke anledning til å uttale meg om. Det er konfidensiell informasjon som angår forholdet mellom klient og advokat, sier Fredrik Berg, forsvarer for Daniel Clauw.
- Vanskelig og krevende
Også for aktoratet i Økokrim har Yara-saken blitt en dyr affære. Marianne Djupesland, førsteadvokat i Økokrim, forteller at Økokrim ikke har tallfestet hvor mye ressurser etaten har brukt på Yara-saken, men hun gir følgende beskrivelse av arbeidsmengden som har gått med:
- Økokrim lagt ned et betydelig arbeid i avhør og gjennomgang av beslaglagte eposter og regnskapsmateriale. Etterforskningen har vært vanskelig og krevende fordi mange av beviskildene ligger utenfor Norge. I tillegg har vi brukt betydelige ressurser på oversettelser, noe som er kostbart, sier Djupsland.
- Bistanden fra utenlandske myndigheter har også vært omfattende, påpeker Djupesland.
- Franskmennene har brukt betydelige ressurser på å aksjonere og på avhør. Amerikanerne har brukt ressurser knyttet til amerikanske borgeren som er tiltalt (Kendrick Wallace, red.anm.). Dessuten har de viktigste beviskildene i saken befunnet seg i Sveits, og myndighetene der har brukt ressurser for eksempel på ransaking av kontorene til Balderton, hos selskapets regnskapsfører og hjemme hos Balderton-sjefen.
Balderton er Yaras sveitsiske tradingselskap, som har en sentral rolle i korrupsjonssaken.
Djupesland forteller at Yara-saken i perioder har saken vært en fulltidsbeskjeftigelse for hele korrupsjonsteamet i Økokrim.
- Er dette en prestisjesak for Økokrim?
- Nei, vår oppgave er å etterforske denne type kriminalitet og legge frem beviser for retten, så er det opp til domstol å ta stilling til skyldspørsmålet. Men det er en alvorlig sak, det er det.
De neste to ukene, før ankefristen utløper, skal korrupsjonsteamet hos Økokrim lese tingrettsdommen.
Risikerer flere år med fengsel
Etterforskningen i Yara-saken startet våren 2011, og saken gikk for retten perioden januar til mars i år.
Forholdene knytter seg til bestikkelser fra Yara til en konsulent i Libya. Tilsammen skal Yara ha betalt 1,5 millioner dollar til en libysk ministersønn. Under etterforskningen dukket det også opp en utbetaling til en indisk konsulent, i tillegg til såkalte «uakseptable utbetalinger» fra Yaras sveitsiske tradingselskap Balderton til råvareleverandører i Øst-Europa.
Etterforskningen startet etter at Yara selv i 2011 varslet Økokrim om mulige bestikkelser av en libysk konsulent. I januar 2014 erkjente selskapet Yara korrupsjon og vedtok tidenes høyeste foretaksbot på 270 millioner kroner og inndragning av 25 millioner kroner.
De tidligere konserndirektørene Daniel Clauw og Kendrick Wallace er tiltalt for både Libya-forholdet og India-forholdet og risikerer henholdsvis seks og syv års fengsel.
Eks-konserndirektør Enger er tiltalt for begge forholdene, og påstanden fra Økokrim er seks års fengsel for Enger. Holba, som bare er tiltalt for Libya-forholdet, risikerer tre års fengsel.
Les også:
- Vi er nå helt tomme for bensin
6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant
Asia i dag: Ny skuffelse for Samsung
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.