Tirsdag ble det klart at alle de fire korrupsjonstiltalte er dømt til fengsel i Yara-saken.
- Vi er fornøyd med at bevisene i all hovedsak er blitt vurdert på samme måte som vi har vurdert dem. Det er et viktig signal om at også toppledere må regne med å stå strafferettslig ansvarlig for bruk av bestikkelser, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til DN.
- Domstolen kom jo også med noen uttalelser som er interessante, blant annet at de skriver at det har liten betydning at et selskap har antikorrupsjonsarbeid og antikorrupsjonsprogrammer hvis ikke toppledelsen selv etterlever dette regelverket. Sånn sett er denne dommen viktig, fordi den da sier noe om rekkevidden av strafferettslig ansvar for bedriftene, sier hun.
Lavere strafferamme
Retten har falt ned på lavere strafferamme enn Økokrims påstand.
- Men retten skriver i sin avgjørelse at de har funnet spørsmålet om straffeutmåling vanskelig fordi det er lite relevant praksis fra før av. Retten legger vekt på glidende opptrapping av straffeoppmålingen, påpeker Djupesland.
Vurderer anke
- Vil dere anke?
- Vi skal lese dommen grundig, og se særlig på spørsmålet om straffeutmåling. Vi skal bruke toukersfristen til å tenke på dette før vi tar stilling til det spørsmålet. Det viktigste er at retten har slått fast at en toppleder også risikerer straffeansvar, svarer Djupesland.
Dette er Oslo tingretts konklusjon:
Les alt om dommen:
Anker dommen: - Vi er sterkt uenige
Clauws advokat: - Dommen er riktig når det gjelder Libyaforholdet
Tor Holba anker dommen
Økokrim om Yara-dommen: - Et viktig signal
Alle fire er dømt i Norges største korrupsjonssak
Så mye har de brukt på advokater
Økonomiprofessor før dommen: - Nå kommer testen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.