Onsdag var første dag for Thorleif Enger i vitnestolen under ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett av den omfattende korrupsjonssaken i Yara International rundt avtaler og betalinger i Libya og India.

Yaras tidligere konsernsjef Enger ble i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon, mens hans tidligere kolleger Ken Wallace, Tor Holba  og Daniel Clauw ble dømt til å sone henholdsvis to og et halvt år, to år og to år.

I dommen fra tingretten stod det følgende:

«Av de fire tiltalte er retten av den oppfatning at Enger er den som bør dømmes strengest. Enger var konsernsjef. Tillitsbruddet overfor Yara var størst for Engers del.»

«Han hadde muligheter til å stoppe korrupsjonen både i India og Libya. Det var Enger som skulle påse at selskapets etiske regler og retningslinjer ble fulgt. I stedet ga han sin godkjennelse til at personer i hans lederteam begikk korrupsjon og viste dermed at korrupsjon var akseptert i Yara», står det i dommen.

Dette er Enger totalt uenig i. Han hevder at han ikke kjente til hverken konsulentavtalen eller den fordekte betalingen som ble gjort til Mohamed Ghanem, sønnen til den tidligere libyske oljeministeren Shukri Ghanem.

– Jeg ble aldri informert om at det var inngått en muntlig avtale med Shukri Ghanem om at sønnen Mohamed Ghanem skulle engasjeres. Jeg ble heller aldri informert om at det ble gjennomført en fordekt betaling til Mohamed Ghanem, sa Enger.

Enger hevder at han ikke ble gjort oppmerksom på Libya-forholdene før lenge etter han hadde sluttet i Yara-jobben, enten gjennom pressen eller i et politiavhør.

– Jeg hadde ikke hørt om det før, understrekte Enger.

Enger sier at det på hans tid var helt vanlig i Yara at konsulentavtaler ikke ble bragt opp til konsernledelsen for orientering eller godkjenning. Men han innrømte også at han pleide å motta så mange eposter at han ikke var i nærheten av å ha kapasitet til å lese alt.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: