Nå starter det norske gjødselselskapet en ekstern gransking samtidig som Yara International varsler Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger i forbindelse med forhandlingene som førte til investeringen i Libya. Det skriver Yara i en melding til børsen.
Kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten i Yara vil ikke bruke ordet korrupsjon.
- Jeg vil ikke spekulere i hva dette er. Det er nettopp for å komme til bunns i dette at vi iverksetter gransking, sier hun til DN.no. Hun forklarer at selskapet frykter at det kan ha skjedd ting som er i strid med egne etiske regler.
I forbindelse med en planlagt gjennomgang at join venture-selskapene kom det frem forhold Yara mente det var riktig å gå videre med. Derfor engasjerte de advokat Jan Fougner fra advokatfirmaet Wierholm, Mellbye og Beck for noen uker siden for å gå gjennom Lifeco i Libya og Burrup i Australia.
Fougner skal blant annet se på etablering og oppfølging av Yaras eierandel i Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco).
Stoppet betalingskrav
Problemene knyttet til eierskapet i Burrup er allerede velkjente. Mindre kjent er det at Yara sommeren 2008 fikk et krav om betaling knyttet til jv-selskapet i Libya. Utbetalingen ble stoppet, og i ettertid konkluderte intern juridisk ekspertise med at det ikke måtte å varsle Økokrim om forholdene.
Fougner har nå oppfordret selskapet til å ta kontakt med Økokrim i sakens anledning. Yara håper at Fougners gransking vil gi svar på hva som har skjedd.
- Det vi vet er at det ble aktivt stoppet et krav om en betaling sommeren 2008. Resten må granskingen gi svar på. Hva som er betalt, hvor mye, hvilke tjenester det er betalt for og til hvem, oppsummerer Slaatten.
Kommunikasjonsdirektøren vil ikke spekulere i om Yara kan ha gjort seg skyldig i ulovligheter.
- Det som er viktig er å få ting på bordet, rydde opp og sørge for at det ikke skjer igjen. Dette ligger tilbake i tid. Da vår konsernsjef kom inn i selskapet i 2008 var han veldig klar på at ting skulle på bordet. Da sørget man for at alt fremover var ryddig.
Varslet styreleder i 2008
Slaatten forteller at konsernsjef Jørgen Ole Haslestad varslet styreleder i Yara da saken kom til overflaten i 2008. Hun vil ikke kommentere om konkrete personer ansatt i Yara kan ha gjort seg skyldig i ulovlligheter.
Hun at det var lederen for oppstrømsvirksomheten, Tor Holba som hadde prosjektansvaret og som fikk kravet om betaling. Han avviste pengekravet og infoermerte ledelsen.
Hvorvidt Yara har betalt lignende betalingskrav tidligere vet hun ikke.
- Det vet vi ikke. Det er nettopp det granskingen skal finne ut av.
Lifeco ble etablert i februar 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. National Oil Company eier 25 prosent det samme eier Libyan Investment Authority.
Selskapet eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Marsa El Brega i Libya. Produksjonen ble midlertidig stengt ned i andre halvdel av februar på grunn av sikkerhetssituasjonen, og vil forbli stengt inntil situasjonen har stabilisert seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.