Snaue to måneder igjen til Norseman. Det er normalt nå panikken setter inn. Før fjorårets Norseman-debut var det omtrent ikke en natt uten at jeg drømte om drukning halvveis ut i Eidsfjord. I år er kropp og sinn bemerkelsesverdig rolig, selv om mer står på spill. Jeg har kanskje lært det andre debutanter bør tenke på, at slike konkurranser som regel går mye bedre enn du frykter.
I tillegg til å være mindre bekymret, har jeg mer overskudd i år enn i fjor. Det skyldes i hovedsak to ting.
Først og fremst har jeg i år trent færre timer enn i fjor. Likevel er formen bedre. Jeg har trent riktigere og mer kvalitet. Train hard or go home var flåste skrevet i forrige blogg, hvilket jeg fikk ettertrykkelig korrigert av en god sykkellagkamerat. Han justerte utsagnet mitt med en viktig distinksjon: Train SMART or go home.
Når jobben og familien krever sitt, minimalt med søvn og tidvis dårlig restitusjon, sier det seg nesten selv at overskuddstrening er alfa omega for «Norsemenn» og andre mosjonister som skal fungere i hverdagen i tillegg til å trene. For mange er den største utfordringen med Norseman å stå på fergen i Eidfjord 3. august uten å ha kjørt i stykker kroppen. Det var det jeg ikke klarte før Birken i vinter.
Les saken: Meglersjef, familiemann og topputøver
En viktig bestanddel i den smartere treningen har for meg vært såkalte terskeløkter, både på sykkel og løp. Tidseffektivt og akkurat så anstrengende at man restituerer godt til neste økt 24 timer senere. «Terskel» indikerer det intensitetsnivået (puls eller watt) der kroppen begynner og produsere melkesyre. Så lenge man ligger under dette nivået, kjører man seg ikke stiv i muskulaturen.
Jeg er ikke helt enig med den gamle skolen som mener at man for eksempel må løpe tre-fire timers turer for å bli god til å løpe langt. Etter min oppfatning handler det mye om å lære kroppen å opprettholde fart over tid, og jeg har stor tro på å trene noe kortere med høyere intensitet. Da fungerer terskeløktene svært godt. Med en enkel laktat test finner du ut hvor du har melkestyreterskelen din, samt kartlegger de øvrige intensitetssonene. Det gir mye bedre kontroll med treningen. Utfordringen til oss amatører er som regel ikke å trene hardt nok, men rolig nok.
Siste brikken som har falt på plass og gitt overskudd. Det er ikke svømmingen (som for øvrig også har falt litt på plass). Det sies at den fjerde disiplinen i triatlon er næring. Det er utvilsomt riktig under konkurranser, men det gjelder jammen i oppkjøringen også.
Jeg har tidligere kommentert mine 87 kilo, som vel ikke her helt ideelt for en triatlet. I begynnelsen av april var jeg på et arrangement i Larvik der jeg overvar et foredrag om ernæring med Berit Nordstrand, overlege ved Haukeland Universitetssykehus. Hun er spesialist i klinisk farmakologi (læren om kjemiske substanser), seks barns mor i en alder av 47 år og har utseende til en 25 åring. Damen har med andre ord gjort noe riktig. Jeg har aldri hørt et mer inspirerende foredrag, uansett tema, og jeg ble bortimot frelst.
Hennes små kostholdsjusteringer har dramatisk forbedret energinivået mitt og i tillegg er de 87 kiloene blitt til 81 kilo. Det betyr en del når man skal konkurrere i 12-13 timer (eller forhåpentligvis litt mindre i år).
Jeg har kuttet alt av vanlig ris og lys pasta, som har lav næringsverdi. Erstattet med byggris, chiafrø, linfrø, hemp osv. Dette er karbokilder med mye høyere næringsinnhold. Sluttet å steke alt av mat og grønnsaker, som i stor grad forringer næringsinnholdet. Steker i ovn på lavere temperatur, damper grønnsaker og spiser mer råkost. Tidligere har jeg prøvd å unngå karbohydrater, hvilket ikke fungerer spesielt godt med trening. Det handler om å spise riktig type karbohydrater. Unngår helt sukkerholdig drikke foruten sportsdrikke i konkurranser. I tillegg har jeg blitt mye mer bevisst på hva slags mat jeg kjøper i butikk. Kyllingfilet er ikke kyllingfilet – det er nesten skremmende å bli klar over hva som tilsettes mange av produktene jeg har hatt for vane å kjøpe for at det skal bli billigst mulig og se best mulig ut. Jeg har omsider innsett at det kanskje ikke er på matbudsjettet man skal forsøke å spare penger. Bilen går ikke godt på dårlig drivstoff. Siste viktige justeringen er «å time» næringsinnholdet: Spis frokost som en konge, lunsj som en pris og middag som en knekt. Mye karbo tidlig på dagen, og mindre mot kvelden (mer protein). Skille mellom hodesult og reell magesult.
Da er det bare svømmingen som gjenstår, og det kreves eksperthjelp for å få en ikke-flyte-dyktig mann til og crawle brukbart. Takket være Alexander Hetland, verdensmester på 50 meter bryst og Norges hyggeligste idrettsutøver, har jeg fått litt grep om vannelementet. Forrige uke var det Bunde treningstriatlon på Songsvann. BundeBygg er sponsor til Norseman og skulle teste sine utøvere. En av gutta svømte Norseman i fjor på én time og ti minutter, som er mitt mål for året. Jeg gjorde alt jeg kunne for å henge på han og var bare 10-15 sekunder bak han opp av vannet på 1000 meter svømming.
Med andre ord ser det i øyeblikket relativt lyst ut med tanke på Norseman, selv om mye kan skje på to måneder. Men formtopp er et skjørt fenomen og at mye skal klaffe for at det skal gå bra på Norseman. Derfor har jeg stor respekt for alle de som står på fergen kl. 04:00 lørdag fjerde august med gul badehette på hodet klart til å hoppe i vannet. Så er det bare å krysse fingrene og håpe at veien fram dit går tilnærmet smertefritt.
Lykke til alle de som nå har to måneder igjen.
Andreas Martinussen (28) er partner i Norse Securities og satser hardt mot ekstremkonkurransen Norseman som arrangeres i august. Han har samboer og ett barn, og tror selv han er av 1984-modellene i landet som har vært minst på byen. Følg ham på DN.no/DN Aktiv fremover.
Les flere blogger av hans blogger:
<u>Blodig ærlig: - Dette handler om anerkjennelse</u>
- Langrennsmosjonister holder et skyhøyt nivå
Meglersjefens januarkjør (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.