Grete Waitz tok tilsammen ni seire i New York Marathon. I januar vil det bli publisert en casestudie i International Journal of sports Science & Coaching, om hvordan løpedronningen faktisk trente de to sesongene hun presterte aller best, 1979 og 1983.

Det er Leif Inge Tjelta, Espen Tønnessen og Eystein Enoksen som har gått gjennom gammelt materiale for å kartlegge hva Waitz gjorde. Hovedfunnene er at hun trente mindre mengde enn verdens beste maratonløpere gjør i dag.

– Men hun løp til gjengjeld veldig, veldig fort på langkjøringene. Rolig tempo for Grethe var fire minutter på kilometeren, men hun hadde langkjøringsøkter på ned mot 3,20 minutter på kilometeren. Det er rasende fort, sier Tjelta til DN.

En typisk økt varte 50–60 minutter der den siste milen ble løpt i høyt tempo. Waitz løp svært sjelden intervaller med lengde på, kun korte hurtighetsdrag la hun inn ukentlig.

– Vi fant også ut at hun løp ekstremt mange konkurranser. På én sesong (1978–1979) deltok hun i 50 løp og vant 48 av dem. Hun var med i alt fra 800 meter til maraton. Ekstremt variert med andre ord, og interessant for dagens løpere som kanskje ikke like ofte har startnummer på brystet.

Tjelta mener studien kan vise dagens utøvere at det er mange veier til topps. Innenfor treningslæren er det ingen absolutt sannhet. Det viktigste er å finne en måte å trene på som passer en selv.

– Grete var forut for sin tid. Derfor var det interessant for oss å dykke ned i dagbøkene hennes. Husk at 3000-meterstidene hennes fortsatt er helt i verdensklasse. I sesongene 2011/2012 var det ingen som klarte hamle opp med Gretes bestenotering på 8.31,75. Treningen hennes er meget interessant, sier Tjelta.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.