– Vi begynte å trene elghufs systematisk fra tidlig høst, sier Erling Jevne (48).
Han er forlengst ferdig med å trene for å holde seg på maks prestasjonsnivå, men sverger fortsatt til elghufs for å finne langrennsformen.
Med lange, spenstige steg, akkurat som skogens konge, flyr han opp slalåmbakken i Hafjell.
Spretten
– Du skal klare å holde teknikken, og ta deg frem med stavene, akkurat som i klassisk skigang, sier Jevne, som var holdt for å være ekspert i klassisk skiteknikk.
Han antyder at det tar på, selv om steget er lett og spenstig.
– Får du inn spretten skigang og intervaller på for eksempel fem ganger fem, merker du raskt fremgang, sier han.
Rask fremgang
– Når du trener elghufs, bruker du både bena og armene samtidig, som vil si at du bruker en stor muskelmasse av gangen. Det stiller store krav til hjertets kapasitet, som skal forsyne all den muskulaturen med oksygenrikt blod, sier førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, Gunnar Slettaløkken.
Som alternativ til rulleski er elghufs den barmarkstreningen som kommer nærmest langrennsteknikken. Det kan til og med være et godt alternativ om du ikke har så god løpeteknikk, mener Slettaløkken.
Ligner klassisk
– Elghufs følger spesifitetsprinsippet og ligner klassisk langrenn. Hvis du ikke har så god løpeteknikk, vil elghufs hjelpe deg å komme litt opp i intensitet, fordi det er lettere å komme opp i intensitet når man bruker både armer og ben, i tillegg til å løpe i oppoverbakke, sier Slettaløkken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.