Mandag ble de 23 ansatte i oljeselskapet Pure E&Ps virksomhet i Bergen de siste i rekken av oljeansatte som har fått hverdagen omveltet av oljesmellen.
På et allmøte mandag kveld fikk samtlige tilbud om sluttpakke eller å bli med virksomheten, tidligere kjent som Rocksource, til hovedkontoret i Oslo.
Les også: Ultimatum til oljeansatte: Sluttpakke eller flytte til Oslo
De ansatte tok tirsdag kontakt med ingeniør-fagforeningen Tekna, der de fleste av selskapets ansatte er organisert, opplyser hovedtillitsvalgt Aasmund Vassel til DN.
Juridisk ansvarlig Anne Cathrine Hunstad i Tekna er krystallklar i sitt råd til utsatte oljeingeniører.
- Man kan ikke stikke hodet i sanden og late som det ikke skjer. De må ringe oss, sier Hunstad til DN.
Prosess
Hun er også tydelig på at man som regel ikke kan hindre at virksomheter flyttes geografisk.
Spørsmålet er hvordan prosessen har vært i forkant, og i hvilken grad de ansatte har vært involvert, påpeker hun.
- Det som vi er opptatt er at om det har vært en god prosess og om de tillitsvalgte har vært involvert tidlig nok, og fått kommet med innspill til flytteprosessen, sier Hunstad.
Overgangsfase
Generelt vil selskapene være interessert i å ha med seg kompetanse videre, understreker juristen. Og selv om hvert tilfelle og pakke må vurderes individuelt, bør bedriften har tilrettelagt for overgangsordninger som gjør en flytting og mobiliteten enklere, mener hun.
- Flere må nok regne med å være mobile. Det er ikke sikkert at man kan bo i Bergen eller Stavanger, sier Tekna-toppen.
Eksempelvis ble det laget pendleravtaler og overgangsordninger da Statoil og Hydro fusjonerte, forklarer Hunstad. Slike elementer vil spille inn i hvor lang tid den ansatte trenger for å ta og gjennomføre en slik stor beslutning, mener hun.
Anbefaler å velge
Loven angir ingenting, men alle har en oppsigelsestid på tre måneder. Juristen mener dét bør være et minimum for hvor lang tid man har på seg til å flytte.
- Det er viktig at den enkelte gis god nok tid. Her dreier det om familiesituasjon, boligjakt og mye annet. Jo mindre som er lagt til rette, jo lenger tid trenger du, sier Hunstad.
De 23 ansatte i Pure må bestemme seg for tilbudet innen ti dager. Loven gir lite hjelp for å vurdere om det er tilstrekkelig. Hun anbefaler imidlertid sine medlemmer om å ta et bevisst valg innen fristen.
- Da kan man ligge litt i forkant og ikke bare få det tredd nedover hodet når det først skjer, sier Hunstad.
Etterlyser tilpasning
Sluttpakken som tilbys de Pure-ansatte er på seks måneders lønn, inklusiv oppsigelsesperioden på tre måneder.
Tekna-juristen forklarer at det ikke er noen norm for sluttpakker, og at man i dag ser alt fra ingenting til arbeidsfritak i oppsigelsestiden til gode pakke. Hun vil hverken karakterisere tilbudet som godt eller dårlig.
- Det må kunne være pakker som også er individuelle. Det er forskjell om du er veldig ung og har lettere for å finne deg ny jobb, enn om du godt voksen og vil bruke mye lenger tid på å finne deg jobb, sier Tekna-juristen.
Oslo før nyttår
Toppsjef Roar Tessem i Pure E&P understreker at den endelige avgjørelsen om flytting tas i styremøte 18. september, etter at tilbakemeldingene fra de ansatte har kommet inn før fristen klokken 12.00 samme dag.
Han er imidlertid klar på at alle ansatte ved virksomheten i Bergen har fått samme sluttpakketilbud. Samtidig ønsker selskapet at de som blir med flyttelasset er på plass i Oslo som raskt som mulig, og senest innen utløpet av året.
- Vi ønsker at det skal være basert på frivillighet, og tilbudet alle har fått er helt likt. Så må vi bare vurdere hva resultatet blir og tilbakmeldingene den enkelte gir, før det endelige vedtaket blir gjort. Så pendlergodtgjørelser og slike ting er det ikke snakk om slik vi ser det nå, sier Tessem til Dagens Næringsliv.
Han er ydmyk for at situasjonen byr på svært mange utfordringer, men legger til at dialogen med de tillitsvalgte er god. De tillitsvalgte har også tatt forbehold om å komme med innspill til prosessen, påpeker Tessem.
Pure-ledelsen vil ellers fristille dem som velger sluttpakken så raskt som mulig, så snart man har avsluttet eventuelle prosjekter, ifølge toppsjefen.
- De får da betalt sluttpakken og er fri til å ta ny jobb i perioden. Det blir ingen avkorting av sluttoppgjøret av den grunn, sier Tessem.
Les også:
Byr 70 milliarder for oljeletingsselskap
Varsler supersmell for europeiske banker
DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?
Se DNtv: Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.