Siden 2011 har Tore Neverås produsert sin egen strøm. Foto: Henrik Fjørtoft les mer

Her produserer Tore sin egen strøm i hagen

Jobb, hobby, lidenskap: med kortreist fornybar energi kan Tore Neverås varme huset og lade elbilen.

Jobb, hobby, lidenskap: med kortreist fornybar energi kan Tore Neverås varme huset og lade elbilen.

Du kan ikke passere uten å legge merke til huset i Skaugdalen i Sør-Trøndelag. Det tolv meter høye tårnet og de ti solcellepanelene i hagen, gjør eiendommen til et iøynefallende skue når du kommer kjørende gjennom dalen med de grønne åsene.

– Heisann, der var dere, sier huseier Tore Neverås.

Etter halvannen time bak rattet fra Trondheim og en mindre GPS-blemme innom en av nabogårdene, befinner vi oss i hjertet av Rissa kommune. Det er gårder, jorder, sau, kyr og hest - midt mellom dem; en grønn enebolig med elpark i hagen. En såkalt Smart Grid i miniatyr.

Neverås, som pendler til og fra jobben hos Siemens i Trondheim for å kunne bo landlig, iverksetter omvisningen med det samme.

– Det begynte med det første solcellepanelet i 2011, siden kan man kanskje si at det har ballet på seg.

Et tolv meter høyt tårn huser vindmøllene, solcellepanelene står vendt i beste retning.
Et tolv meter høyt tårn huser vindmøllene, solcellepanelene står vendt i beste retning. Foto: Henrik Fjørtoft

Løsningsorientert nytenker

Vindmølle-tårnet har han bygget av en lyktestolpe, fronten på en tilhenger og deler fra en gammel trampoline. Tårnet har tre armer, som normalt huser en vindmølle hver. Denne dagen er det noe nakent.

– Akkurat nå er det kun en generator som har blader, de to andre ble tatt av en orkan. Jeg har nye i garasjen som jeg skal få på plass snart. Den dere ser der nå er en Raptor Generation 4 fra Missouri Wind and Solar, det er en av de beste jeg har testet – den tåler blant annet orkan.

Neverås peker og forklarer, de tekniske spesifikasjonene sitter løst. At han jobber med høyspent, 3D-modellering av trafostasjoner og har gjort jobb til hobby, er det ingen tvil om.

– Det er stort fokus på nytenking i Siemens fordi det handler om å være først ute med ny teknologi, da er det klart at du blir gående å tenke på en god del av det hjemme også.

Neverås begrenser seg forøvrig ikke kun til tenkning, han handler også.

– Da vi flyttet hit gikk strømmen ofte, så da var det faktisk et behov for en alternativ strømkilde. De siste årene har det derimot handlet om interesse, miljøet og å få ned strømregningen. Å holde på med dette øker også bevissthet og holdninger til forbruk.

I garasjen finner man hjernen, der blir kraften fra sol og vind til anvendbar strøm.
I garasjen finner man hjernen, der blir kraften fra sol og vind til anvendbar strøm. Foto: Henrik Fjørtoft

Vind, vann og sol

Fra vindmøllene og solcellepanelene i hagen, inn i hjernen på tomten. I garasjen bak el-parken transformeres energien Neverås høster fra naturkreftene til anvendelig strøm. Det er invertere, likevekter, batterier, ledninger, verktøy og en jungel av ekstra deler.

– Vindmøllene lager vekselstrøm som sendes inn hit i garasjen til en likeretter, der den omdannes til likestrøm. Likestrømmen sendes så til batterier eller en grid inverter som omformer strømmen til vekselstrøm på huset – eller fra min off-grid inverter som tar strøm fra batteriene og lager 230V vekselstrøm. Hvis batteriene blir fulle og det oppstår overspenning, har jeg to spenningsvakter som slår inn i sekvens.

Mulighet til smart styring og balansering av strømnettet vil bli viktig i årene som kommer. Vi bruker stadig mer strøm i Norge - ny teknologi som blant annet elbiler gjør at forbrukstoppene i strømnettet øker og setter det på en hard prøve. For å sikre alle en stabil strømtilgang må strømselskapene være forberedt og har et smart styringssystem. På samme måte som Tores batterier, kan for eksempel elbiler være til god hjelp for å sikre balanse.

Sør-Trøndelags Petter Smart anslår å ha brukt cirka 60.000 kroner på prosjektet sitt.

– Det er ikke penger tapt, i sommerhalvåret står strømmåleren vår i null og generelt sett har vi fått ned regningen med cirka 500 kroner i måneden. Vi har også varmepumpe med tre innerdeler, som kan utvides til fire. Varmepumpe med flere innerdeler og en utedel gir en høyere KOP-verdi og vil da redusere strømforbruket.

– Har du lært alt du kan via jobben?

– Mye, men vi er også en kompisgjeng som skravler om disse greiene her. Jeg har møtt mange likesinnede via Youtube, rett som det er snakker jeg med andre interesserte i alt fra USA til Australia.


Prøve og feile-mentalitet

Strøm på jobb, hjemmelaget el-park, energi-venner fra hele verden, i løpet av døgnets våkne timer bruker Tore Neverås en hel del av dem til å fordype seg i lidenskapen. Selv forklarer han det med en medfødt nysgjerrighet og trang til å eksperimentere;

– Jeg synes det er veldig gøy å teste ulike ting, det å kjøre vindmøllene i serie med solcellepanel, for eksempel. Akkurat det er forresten ikke å anbefale.

Neverås ler, noe han fortsetter med på spørsmål om utfordringer.

– Om det har oppstått problemer? Ja, ja, ja, masse problemer. Det er jo litt artig da – å løse dem.

De eneste kjipe? De gangene det koster ham dyrt.

– Det er både lurt og spennende å prøve ting i miniatyr før man gjør dem i full skala, det er en effektiv måte å finne nye løsninger på. Ja, selv om det betyr å ødelegge en inverter eller to.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.