Bare hver fjerde arbeidstaker i verden har skikkelige kontrakter som gir dem forutsigbarhet og trygghet, slår Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) fast i sin årsrapport.

Tre av fire arbeidstakere har midlertidige ansettelseskontrakter, livnærer seg ved tilfeldig arbeid eller jobber i familievirksomheter uten å få lønn.

ILO peker på en klar trend der stadig færre ansettes i fulltidsjobb, mens stadig flere har midlertidig arbeid og må jobbe til uregelmessige tider.

Samtidig med denne utviklingen øker antallet registrerte arbeidsledige i verden. 201 millioner var uten arbeid i fjor, en økning på 30 millioner siden før finanskrisen slo inn i 2008, konstaterer ILO.

Dyp fattigdom

FNs arbeidsorganisasjon har analysert situasjonen for arbeidstakere i 180 land, noe som tilsvarer 84 prosent av arbeidsstyrken i verden.

Mange arbeidere lever i dyp fattigdom og hver fjerde må brødfø seg selv og familien på under 15 kroner dagen. Hver tiende må livnære seg og familien på under 9 kroner dagen.

Selv om tallene er dystre, har det likevel skjedd en bedring. For 20 år siden måtte annenhver arbeider i verden klare seg med under 15 kroner dagen.

Ulikheter

Selv om antallet fattige arbeidere synker, øker antallet som tvinges til deltidsarbeid. Flertallet av dem er kvinner, viser ILO-rapporten.

Den avdekker store regionale ulikheter i arbeidsmarkedet. Mens rundt 80 prosent av arbeiderne i rike land har skikkelige kontrakter og fulltidsjobb, er andelen rundt 20 prosent i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia.

– Det skiftet vi ser fra tradisjonelle arbeidskontrakter til mer uvanlige former for ansettelse, kan i mange tilfeller assosieres med økning i ulikheter og fattigdom i mange land, sier ILO-sjef Guy Ryder.

Regelverk

ILO viser til at inntektsskillet mellom de som er i permanent arbeid og de som har kortvarige jobber, har økt kraftig i mange land. I Uruguay utgjør skillet nå hele 65 prosent, mens det på Filippinene utgjør 43 prosent.

ILO mener det må strengere regelverk til for å beskytte arbeidere mot tilfeldig og urettmessig behandling.

– Beskyttelsen for arbeidstakerne i Europa har generelt falt siden den globale finanskrisen startet i 2008, sier Ryder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.