Åpne landskap uten papir og faste pulter er den nye norske arbeidsplassen. I løpet av de siste 15 årene er norske arbeidsplasser blitt stadig mindre, mer åpne og sosiale. Bedrifter sparer millioner på å kutte ned på antall kvadratmetre - men det har sin pris:
Bare 15 prosent av norske arbeidstakere mener de blir mer effektive av å jobbe i et åpent kontorlandskap, viser en ny landsomfattende undersøkelse utført av InFact på vegne av konsulentselskapet Vivento.
- Motivet er ofte å spare penger, men det er grunn til å spørre seg om du ikke da sparer deg til fant ved at produktiviteten samtidig synker, sier administrerende direktør Espen Jacobsen i Vivento til DN.
Han sier konklusjonen nesten må regnes som en slakt av åpne landskap.
- Spesielt tankevekkende er tallene når vi vet at stadig flere bedriftsledere prioriterer åpne kontorløsninger, sier Jacobsen.
Kobler ikke ut støyen
57 prosent sier at cellekontorer fremmer mer effektivitet. På spørsmål om hva som er best for arbeidsmiljøet, sier 23 prosent at åpent landskap gir best resultat, mot 44 prosent som sier at egne kontorer gir best miljø. Tallene viser liten forskjell mellom kjønnene og heller ikke de helt store forskjellene mellom ulike aldersgrupper, selv om yngre er mer effektive enn eldre i åpne landskap.
- Det har vært forsket mye på effekten av åpne landskap, og majoriteten av denne forskningen har negative konklusjoner. Vi er ikke konstant sosiale og dynamiske mennesker som enkelt "kobler ut" støyen når vi skal løse en oppgave. Slike mennesker er faktisk i stort mindretall på en arbeidsplass. På tross av dette fortsetter bedrifter å velge åpne landskap. Det må jo være et paradoks, sier Espen Jacobsen.
Åpne kontorlandskap og brainstorming i grupper kveler kreativiteten, har den amerikansk karriereeksperten Susan Cain tidligere sagt.
- Ensomhet er ikke på moten lenger. De ensomme geniene er på vei ut, samarbeid er "in". Men det er et problem knyttet til dette. Forskning viser at folk er mer kreative når de får nyte alenetid og slipper å bli forstyrret til stadighet, sa hun:
- Det må gå an å lukke kontordøren uten å få dårlig samvittighet
Kimende telefoner og kollegaer som ikke tier stille, gir hodepine og lavere produktivitet på kontoret, viste en dansk undersøkelse. Konklusjonen var at åpne landskap senker farten.
Gjør det i gal rekkefølge
Espen Jacobsen er ikke overrasket over lavere produktivitet i åpne kontorlandskap:
- Dette ser Viventos konsulenter ofte når de kartlegger arbeidsprosesser i norske virksomheter. Mer overraskende er det at åpne landskap ikke scorer høyere på arbeidsmiljø, sier han.
- De viktigste argumentene for å velge åpne kontorer er at dette trigger kommunikasjon, bedre samarbeid og tettere relasjoner. Jeg sier ikke at åpne landskap er feil - tvert imot. Trolig vil mange bedrifter kunne øke både produktiviteten og trivselen ved slike løsninger. Poenget er ting må gjøres i riktig rekkefølge: Først må man se på hvordan folk jobber, så kan man velge lokaler og om man går for åpen løsning eller lukkede kontorer. Det blir bare så feil når man først velger adresse og lokaler uten først å tenke på hvordan de ansatte jobber - og det er det dessverre mange som gjør, sier Jacobsen.
Les også:
Så mye koster en utbrent medarbeider
Ekstrem oppussing på jobben
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.