– Jeg fikk ideen over et par øl sammen med en kompis, forteller arkitekt Marshall Blecher.
Den blide australieren, som kom til København for å avslutte arkitektutdannelsen, er godt kjent med den danske hovedstadens havnemiljø – han bodde nemlig i husbåt mens han studerte.
Fakta: Copenhagen Islands
Ni flytende øyer planlegges i Københavns havnebasseng.
Den første, CPH-Ø1, er sjøsatt.
Ideen han fikk, var å ta havnebassenget tilbake fra utbyggerne og skape nye former for offentlig rom. Blecher ville at havnebassenget skulle være for alle, og klekket ut konseptet Copenhagen Islands: ni flytende øyer. Den første øya, CPH-Ø1, er 20 kvadratmeter stor og ble satt ut i Københavns havnebasseng i juli ifjor. Den er skapt i samarbeid med design- og produksjonsvirksomheten Fokstrot, finansiert med bidrag fra Statens Kunstfond og Havnekulturpuljen – og er blitt mye brukt av svømmere og kajakkpadlere.
Øyrike
– Jeg designet og bygget øya sammen med Magnus Maarbjerg i Fokstrot, sier Blecher.
Underdelen består av sibirsk lerk som er motstandsdyktig mot saltvann og råte, mens overdelen er kledd med douglasgran. Som et symbol på en ubebodd øy, åpen for alle, rager et lindetre i sentrum.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på her– Lind er valgt siden det tåler litt salt. Treet vokser i jord i en egen beholder avskjermet fra sjøen, og vannes med regnvann. Faktisk fikk det for mye vann i fjor, men så er jo regnvær typisk for Danmark, sier Blecher og smiler.
Selv er han fra solfylte Sydney, men Skandinavia er ikke bare sommer og sol. Det er også vinterstormer med snø og is. Derfor taues øya inn for vinteropplag i en avskjermet del av havnen.
Store planer
Planen er å få sjøsatt åtte nye øyer de kommende årene. Blecher ser for seg sauna, sail-in-kafé, flytende hager og scener rundt i Københavns havnebasseng. Siden øyene er flyttbare, kan de samles og brukes under festivaler og arrangementer. De festes ved å ankres til bunnen.
– Vi jobber med å skaffe finansiering nå, og tror de neste øyene er på plass i løpet av et par år. Vi har også fått henvendelser fra andre havnebyer som er interessert i konseptet, sier arkitekten.(Vilkår)