– Vi er ikke frie kunstnere når vi gjør disse jobbene, vi er satt til å utføre et oppdrag for en kunde. Når objektene nå skal vises frem i et galleri, får de en helt annen verdi, forteller Morten Kaels (61).
For noen uker siden begynte interiørarkitekten og kollegene i designbyrået Kaels Studio å reise rundt til sine tidligere kunder og hente tilbake tidligere arbeider. Hengerlassene til Kaels er blitt fylt opp med pulter, utstillingsbord, museumsbenker, lysarmaturer og deler av en utegym, som i disse dager stilles ut på Ram galleri. Utstillingen har fått navnet «Interiørarkitektur på gjenlån», og viser et utvalg av firmaets arbeider.
– Vi har samlet ti objekter fra prosjekter vi har utført de siste ti årene. Å stille ut arkitektur eller interiørarkitektur er en utfordring i seg selv. Skal man stille ut arkitektur, stiller man vanligvis ut modeller – med interiørarkitektur viser man vanligvis plakater av arbeidene. På denne utstillingen har vi trukket ut ti objekter som er spesielle for oss, forteller Kaels.
Pyntearbeid
På kundelisten til designbyrået står blant annet Kunsthøgskolen i Oslo, Rikshospitalet, Norad, Kon-Tiki Museet, Asker kommune og Nasjonalmuseet.
– Både små og store prosjekter kan føre til interessante løsninger, men veien dit er som regel kortere når det er små oppdrag. Vi har en større kundegruppe enn det som vises her, men arbeidene som er inkludert i utstillingen stammer stort sett fra mindre prosjekter hvor vi har fått lov til å utfordre kundene, eller hvor de har fått utfordret oss, sier Kaels.
I sitt midlertidige hjem på Ram galleri, står noen av objektene på gulvet, mens andre er blitt montert på veggene og blir fort første gang betraktet fra et nytt perspektiv.
– Jeg tror ikke nødvendigvis det er slik at interiørarkitektur blir forbigått i møtet med arkitektur, men vektingen er ulik. Mange opplever nok at interiørarkitektene kommer inn på slutten og bedriver pyntearbeid. Arkitektur diskuteres sett fra gateplan, ut fra plassvolumet, fasaden og landskapet det ligger i, men nesten aldri ut fra hva som befinner seg på innsiden. Vi er opptatt av å løfte frem innsiden, sier Kaels.
Ringmerket
Når interiørobjektene nå er rykket ut fra sin vante plass, er mange av dem etter hvert blitt godt brukt – som arbeidspulten fra Kunsthøgskolen, som har stått på stedet hvil i ti år.
– Det er et poeng at de er merket av bruk. Skader er ikke blitt fikset, merker fra kaffekopper er ikke blitt vasket bort. Vi synes det er veldig morsomt – dess flere kafferinger, dess bedre.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.