Som små fjelltopper stikker de opp, dypt inne skogen – de svarte, spisse takene til Hytte Vindheim. Det er nesten så man får lyst til å klatre opp, og stå på ski nedover hussiden.
– Vi ble kontaktet med det man må kalle et drømmeoppdrag, sier Håkon Matre Aasarød, partner i arkitektkontoret Vardehaugen.
Fakta: Arkitekt: Vardehaugen
Norsk arkitektkontor.
Holder til i Oslo, men tegner hus og fritidsboliger for privatkunder i hele landet.
Har også kunder som Statsbygg, Statens Vegvesen og Nasjonalmuseet.
Drives av Håkon Matre Aasarød, tidligere grunnlegger av Fantastic Norway Arkitekter og programleder for NRKs arkitekturprogram Håkon & Haffners Byggeklosser.
Det arkitektur- og designinteresserte ekteparet fra Biri ønsket seg en egenartet hytte med spennende, romlige løsninger.
– De utfordret meg til å lage en hytte som ikke lignet noen annen de hadde sett. Mange hyttebyggere forveksler begrepet kvalitet med antall kvadratmeter, men det var ikke et problem denne gangen.
Hyttas form er inspirert av det klassiske vintermotivet av nedsnødde fjellhytter – der kun taket er synlig. Når det laver ned forvandles hytta fra å være et lite privat hus, til å bli en del av landskapet.
– Snøen opphever de synlige grensene og skaper en nesten anarkistisk tilstand der man ikke lenger skiller mellom arkitektur og natur. Plutselig begynner man å ta takene i bruk som akebakker, skihopp og rasteplasser, sier Håkon Matre Aasarød.
– Denne forvandlingen er utrolig vakker og har alltid fasinert meg.
Fakta: Hytte Vindheim
Beliggenhet: Sjoga ved Lillehammer.
Areal: 55 m2.
Ferdigstilt: Desember 2015.
Innvendig er hytta kledd i vokset finér, mens utvendig tak og vegger er kledd i furu.
Den fremstår som både primitiv og eksklusiv, siden den er forholdsvis liten, 55 kvadratmeter, og ikke har innlagt vann. Samtidig er rommene generøse med mange skreddersydde løsninger.
– I stuen er det 4,7 meter under taket, og fra soverommet kan man observere nordlys og stjernehimmel fra sengen, sier Matre Aasarød.
– Både utvendig og innvendig er hytta strukturert etter en relativt stram geometri, det har stilt store krav til presisjon og detaljering. Heldigvis har vi vært velsignet med gode håndverkere som har lagt mye tid og kjærlighet i arbeidet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.