Torsdag kveld kåret D2 og Dagens Næringsliv Årets ledestjerne på Sentrum Scene i Oslo. Leserne har stemt frem Christine Spiten til utmerkelsen. Hun er en av 30 ledestjerner under 30 år kåret av D2 i juni. Sammen med en tverrfaglig jury presenterte Dagens Næringsliv 30 «unge og uredde mennesker som gjennom ideer, handlekraft og lederegenskaper vil gjøre Norge og verden bedre og mer bærekraftig». Etter den påfølgende nettavstemningen sto Spiten igjen på topp.
– Oi, så gøy! Så utrolig gøy, sier hun.
– Det hadde jeg virkelig ikke … wow.
Originalt og utrettelig
Juryen begrunnet utvelgelsen av henne til Ledestjerner-kåringen slik:
«Christine Spiten jobber originalt, utrettelig og internasjonalt for å få mer oppmerksomhet rundt havets følsomme og livsviktige økosystemer. Hun forener miljøengasjement, entreprenørskap og teknologisk innovasjon på en forbilledlig måte.»
Fakta: Christine Spiten
Techgründer og miljøforkjemper.
Født 20. mars 1990. Master i industriell økonomi og teknologiledelse. Medgrunnlegger av Blueye Robotics. Seniorrådgiver i WWF Norge.
Den ingeniørutdannede Asker-kvinnen er medgrunnlegger av det Trondheim-baserte teknologiselskapet Blueye Robotics, produsent av undervannsdronen Pioneer. Hun er miljøverner, ekspedisjonsseiler, foredragsholder og ble nylig ansatt som seniorrådgiver ved norgeskontoret til WWF (Verdens naturfond).
Hun er tidligere konkurranseseiler og norgesmester i Zoom8-jolle. Hun bor store deler av året i båt og er en hyppig deltager på havekspedisjoner i miljøets tegn.
Fakta: 30 under 30: Ledestjerner
Dagens Næringsliv og D2 kårer 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.
En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.
Ledestjernene ble presentert i D2 21. juni 2019 og på nett her.
– Det begynner å bli ganske mange år siden det gikk opp for meg at jeg aldri kom til å sette min fot på en plastfri strand, sa hun til D2 tidligere i år.
– Men jeg tror vi trenger å forestille oss at vi faktisk kan klare å redde det marine økosystemet.
Hun er utdannet ingeniør fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, hvor hun skrev en masteroppgave om undervannsdroner, som førte videre til marinteknologimiljøet ved NTNU i Trondheim, etableringen av Blueye Robotics og ambisjonen om å utvikle en «folkedrone» som blant annet kan brukes til miljøovervåkning.
– Det handler om å skape en mye tettere relasjon mellom mennesker og hav, sa Spiten til D2.
– Det jeg ønsker er å la folk få se med egne øyne alt det fantastiske som skjuler seg under havoverflaten, men også alt det som ikke hører hjemme der.
Nærmere kilden
I fjor, etter at dronen til Blueye Robotics ble lansert, sa hun opp stillingen i selskapet, men er forblitt medeier. I august i år ble hun ansatt som rådgiver i WWF Norge. I sin nye stilling har hun ansvarsområdene plast og sirkulær økonomi, og skal jobbe opp mot nærings- og idrettsliv. Og så står det fortsatt en drone på pulten hennes.
– Med Blueye har vi et verktøy til å kartlegge forsøpling i havet. Nå får jeg anledning til å angripe havplastproblemet nærmere kilden til problemet.
29-åringen legger til at hun syntes det var «så innmari stas» å figurere blant de 30 ledestjernene i D2, og hadde ikke sett for seg å gå til topps i den påfølgende leserkåringen.
– Jeg er bare veldig, veldig glad, sier hun.
– Rakk det akkurat før jeg ble 30.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.