– Sex er farlig! Du kan bli traumatisert av å ha sex! Voldtekt! Dommedag! Hook-up-kultur!
Den amerikanske forfatteren, dokumentarfilmskaperen og Vogue-sexspaltisten Karley Sciortino (32) synes verden er på villspor hva sex-prat angår.
– I de ti årene jeg har skrevet om sex, har jeg forsøkt å skrive om hva vi kan feire med sex, hva som er spennende med sex og hvordan vi kan finne glede i å ha sex. Det perspektivet mangler i det offentlige ordskiftet.
Fakta: Karley Sciortino
Forfatter, blogger og dokumentarfilmskaper.
Født i 1985.
Er programleder for dokumentarserien «Slutever» på Vice.
Aktuell med boken «Slutever: Dispatches from a Sexually Autonomous Woman in a Post-Shame World».
Puritanske USA
I 2007 startet den katolsk oppdratte Sciortino sexbloggen Slutever, styrt fra det tomme lagerhuset hun okkuperte i Øst-London. Kort tid etter ble skribenten milleniumsgenerasjonens seksuelt frigjorte personifisering av «Sex & singelliv»-karakteren Carrie Bradshaw. Gonoré, trekanter, orgasmer, BDSM, sexsalg og onani: Intet tema var fremmed i det empirisk funderte opplysningskontoret til Sciortino.
Så ansatte Vogue henne til å skrive sexspalten Breathless. Nå utkommer memoarene hennes, «Slutever: Dispatches from a Sexually Autonomous Woman in a Post-Shame World» – et såkalt «slut-manifest».
– Boken argumenterer for hvorfor det å være «slutty» er en god ting, og hvordan vi skal gjenerobre ordet «slut», sier Sciortino på telefon fra Los Angeles.
– I USA eksisterer det en veldig puritansk idé om seksualitet, og når vi lærer om sex, er det hvordan vi skal beskytte oss. Hvor er delen om glede? Totalt fraværende. Tilfredsstillelse er jo hele poenget!
Offerrollen
Sciortino mål er å ta eierskap til ordet «slut», og skape positive assosiasjoner til det å ha mange sexpartnere. Hun sammenligner «slut» med andre ord som historisk sett har vært undertrykkende, men som er blitt tatt tilbake av dem som har blitt undertrykket.
– Å ta eierskap til ordet vil være verdifullt, fordi kvinner vil få mer selvaksept når det kommer til å ha sex.
Lanseringen av boken kommer midt i den pågående Metoo-debatten, hvor seksualitetens vesen er under lupen.
– Vi lever i en forvirrende tid. Vi er mer frigjorte enn før, samtidig føles det som vi dyrker offerrollen. Ser man tilbake på kvinnekampen på 1970- og 1980-tallet ble kvinner fremstilt som sterke. Nå ser jeg kvinner i min generasjon hoppe på første mulighet til å proklamere hvor undertrykt de er, sier hun.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på her– Seksuelle overgrep er et reellt og forferdelig problem, men det å definere seg som et offer etter ubehagelige seksuelle fremstøt, er for meg utrolig regressivt. Da er vi tilbake til en tid hvor kvinner ikke kunne ta sine egne avgjørelser om sex.
Sciortino tror MeToo er en viktig kampanje, men at den på sitt svakeste forsterker den skjeve maktfordelingen den vil til livs.
– Hvorfor ser vi på menn som jegere og kvinner som passive ofre? Dette narrativet er et problem, fordi det påvirker måten kvinner imøtekommer seksuelle situasjoner, sier hun.
– Man må skille mellom trakassering og ubehag: det er en forskjell på at noen overfaller deg og det å ha en dårlig date.
*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.