– Det hele startet med et heldig uhell! sier forfatter, illustratør og tegneserieskaper Jenny Jordahl (33).
En sen kveld i sofaen, med laptopen på fanget, trodde Jordahl at hun kjøpte ti eksemplarer av det gamle ukebladet Alle Kvinners Blad. Så feil kan man ta – på Finn.no hadde hun bestilt fem årganger av magasinet, fordelt på ti bind. I dag omtaler hun affæren som sitt «livs beste kjøp».
– Bladene er en kvinnehistorisk skatt som jeg ikke kunne sitte på alene.
Nå er feilkjøpet blitt til bok.
Fakta: Jenny Jordahl
Illustratør, forfatter og tegneserieskaper, født i 1989.
Aktuell med boken «Er jeg snerpet? Det beste fra Alle Kvinners Blad, 1938», som utgis 15. september.
Har tidligere bidratt til bøker som «60 damer du skulle ha møtt» og «F-ordet – 155 grunner til å være feminist».
Kjønnsroller
15. september utgis «Er jeg snerpet? Det beste fra Alle Kvinners Blad, 1938». Her har Jordahl samlet «det beste og verste» fra ukebladets første årgang, inkludert leserinnlegg, portretter, matoppskrifter og intervjuer. Jordahl, som blant annet har illustrert Martha Breens «60 damer du skulle ha møtt», supplerer gamle artikler med sine egne tegninger og kommentarer.
– I bladene får man utdaterte holdninger og konservative kjønnsroller slengt rett i fleisen, forteller hun.
«Hvilken rolle spiller kontordamens utseende for chefen?» «Skal man ofre sine interesser, venner og personlighet for kjærligheten?» Slike spørsmål får Alle Kvinners Blad-leseren svar på, samt slankeoppskrifter som inkluderer kjevling av magen og rulling på gulv.
– Magasinet handlet også i stor grad om vanlige folk. Det gir en helt unik innsikt i folks liv, meninger og utfordringer, sier Jordahl.
Fakta: «Er jeg snerpet? Det beste fra Alle Kvinners Blad, 1938»
Jenny Jordahl
Gyldendal, 205 sider
I særklasse
Alle Kvinners Blad ble utgitt mellom 1938 og 1978, av Gyldendal Forlag. Magasinet, som av Store Norske Leksikon omtales som «konservativt i både form og innhold», hadde sin storhetstid på 50-tallet, da opplaget var oppe i over 275.000.
Ifølge sosiolog Vibeke Heidenreichs masteroppgave «Hva skjedde med Norges største ukeblad? Alle Kvinners Blad på 1950-tallet» sto magasinet i særklasse når det gjaldt å tiltrekke seg lesere fra alle sosiale lag. Kvinner fra arbeiderklassen til borgerskapet fant noe å lese i ukebladet, som på et tidspunkt var Norges nest største.
– Mormoren min ga meg et eksemplar da jeg var i tidlig 20-årene. Kanskje som et forsøk på å utdanne meg litt, fleiper Jordahl og fortsetter:
– I bladet forteller kvinnene om egne liv. Jeg tror det er det som fascinerer meg mest. Jeg blir ordentlig kjent med 30-tallets kvinner – og mange menn!
Mye likt
Jordahls bok harselerer med de utdaterte kjønnsrollene, hvor kvinnens plass er på kjøkkenet og mennene er «for mandige til å jobbe i huset» (et ekte sitat!). Likevel, forteller Jordahl, er det noen ting som fremdeles føles skremmende nært.
– Selv om kvinnene i bladet levde i en annen tid og snakket i et mer gammeldags språk, er det mye som ligner på det vi diskuterer i dag, sier hun.
For når 30-tallets kvinner sier at «chefen flirter», sier vi #MeToo, forklarer Jordahl. Kvinnene snakker om rettigheter for selvstendig næringsdrivende, trygg pensjon, skjønnshetspress og slut shaming, for å nevne noe.
– Vi har kommet langt siden 30-tallet, men det er tydelig at noe henger igjen.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.