Fakta: «The Nasa Archives: 60 years in Space»
Av Piers Bizony, Andrew Chaikin og Roget Launius.
Utgis på forlaget Taschen i januar 2019.
I kjølvannet av annen verdenskrig tok det ikke lang tid før man fant nye kamper å kjempe. Et eksempel er racet mellom USA og Sovjetunionen om hvilken nasjon som først ville klare å sende folk til månen.
Startskuddet gikk i 1957, da sistnevnte for første gang i historien kunne melde om en suksessrik oppskytning av en satellitt, nemlig «Sputnik 1». USAs daværende president Dwight D. Eisenhower sendte sine gratulasjoner, men bak teppet var det liten tvil om at amerikanerne – og deres romfartsetat Nasa – ergret seg over sovjeternes 1–0.
Moonwalk
Et tiår senere, da «Apollo 11» landet på en av månens ruglete, grå sletter, var USAs seier likevel i boks. Samtidig serverte astronaut Neil Armstrong det velkjente sitatet: «Et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten».
Siden da har Nasa stadig latt folk få spasere på månen, sendt roboter for å utforske Venus og Mars, og romsonder til ufattelig fjerntliggende himmelstrøk.
På innsiden
Når den aller første måneferden har 60-årsjubileum i 2019, er 400 eksklusive bilder fra Nasas enorme arkiv blitt samlet i bokform.
I tillegg til fotografier av romskip, astronauter, og planeter, preges «The Nasa Archives: 60 years in Space» også av innsideinformasjon fra blant andre etatens tidligere sjefhistoriker, Roger Launius, som tegner et tydelig bilde av kompleksiteten ved romferd.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på her* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.