Nylig ble jeg fortalt av en bekjent at potteplanten monstera deliciosa (vindusblad) er blitt «basic bitch». Det er ikke plantens feil at den nå befinner seg i alminnelighetens forgård, men alle dem som har utnyttet de karakteristiske bladene for å pynte på en instagrampost.
– Uten å si noe stygt om plantfluencers, så har vår motivasjon vært å sette plantene i fokus, sier Ingrid Goverud Ulstein (36).
Sammen med Even Vaa og Thomas Ekström utgir hun fotoboken og planteguiden «Vanlige potteplanter» på Ljå Forlag.
Plantebøker frontet av influensere finnes det 13 på dusinet av, tenkte trekløveret, og bestemte seg for å gi ut en bok som ikke dyrker personligheter. Selv navnene deres er visket vekk fra omslaget.
– Influensere er ofte fremst i markedsføringen. Tanken med vår bok var å holde det nøkternt, og bare vise frem plantene.
Fakta: «Vanlige Potteplanter»
Fotografi av Thomas Ekström.
Tekster av Ingrid Goverud Ulstein og Even Vaa.
Utgis på Ljå Forlag.
Poser
Ulstein oppsummerer boken slik: «vanlige planter, uvanlige plantefotografier».
Kunstfotografiene av de 24 forskjellige potteplantene kan minne om den tyske fotografen Wolfgang Tillmanns botaniske studier, og fanger plantene i utradisjonelle positurer – i en container, i baksetet av en bil, på et toalett.
– Å ha potteplanter hjemme er jo egentlig helt fantastisk! Man har hentet de villeste sumpplanter fra jungelen og fått dem til å leve i stuen i Norge.
Til jord skal du bli
Ingrid Goverud Ulstein er selv planteentusiast, men understreker at hun, som de aller fleste planteeiere, også er en lekmann.
– Jeg har alltid holdt det på et lavt nivå; jeg er glad om plantene overlever.
Derfor inneholder boken både korte fortellinger om når plantene ble oppdaget og innført til Europa, samt en ukomplisert guide til hvordan man skal ta best vare på dem. Slik fungerer boken både som hånd- og kaffebordbok.
– Potteplanter fremstår som veldig enkelt å holde på med, men de kan by på utfordringer. Det er lett å føle at man mislykkes hvis plantene visner, sier Ulstein.
Hun forteller at noen ganger kan man være så uheldig at man kjøper en plante som allerede er blitt drevet frem så dårlig, at den nesten uansett vil visne i vinduskarmen. Ulstein mener at potteplanter er litt som kjærlighetsforhold: man kan pleie dem så godt man kan og vanne når det er tørt, men av og til funker det bare ikke. Og da er det best å gi opp.
– Potteplanter må også få lov til å dø. Det er ingenting som lever evig.
Thomas Ekström, samt Ivar Kvaal, som driver Ljå Forlag, er tilknyttet D2 som frilansfotografer.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.