Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Oppegående gategutt. Hamza Hirsi er poet, snart romanforfatter og selverklært «oppegående gategutt» fra Mortensrud på Oslos østkant.

Oppegående gategutt. Hamza Hirsi er poet, snart romanforfatter og selverklært «oppegående gategutt» fra Mortensrud på Oslos østkant.

Blomstret opp i betongen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Endre Dalen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hamza Hirsi skapte seg et navn med egenutgitt poesi. Nå jobber han med debutromanen.

Gatepoeten Hamza Hirsi (25) er en luring og et talent fra Mortensrud, som trykte opp diktsamlingen «Betongblomst» uten forlag i ryggen. Han ga bort de første ti eksemplarene til kompiser.

– Slik kunne de vite hva jeg tenker og føler. Så begynte kompisene mine å selge boken. Først solgte én av dem boken for 100 kroner, den neste for 250, det er helt sykt hva de solgte den boken for til slutt.

Hirsi trykte opp flere bøker, begynte å selge den selv. Nå kan diktene hans kjøpes i flere bokhandlere og bestilles på nett.

Fakta: Hamza Hirsi

Forfatter fra Mortensrud i Oslo, født i Somalia i 1997.

Ga ut diktsamlingen «Betongblomst» for egne penger i 2021, og skriver nå på sin første roman.

@hishighlyfreshness

Solidaritet i drabantbyen

Hamza Hirsi kom til Norge fra Somalia som veldig ung gutt, bodde først i Grimstad, før han flyttet til Mortensrud. Drabantbyen i Oslo sør er mer omtalt på nyhetssidene enn på medienes kultursider, gjerne med negative vinklinger om gjengkriminalitet, vold og narkotika.

Det tar en hel landsby å oppdra et barn, sier et afrikansk ordtak, og på Oslo ytre øst kan dette oversettes til at unge gutter er oppvokst i blokk og oppdratt av blokksamfunnet.

– Vi er mange betongblomster, mennesker som kjenner og verdsetter våre egne styrker, samtidig som vi er klar over våre svakheter. Vi viser solidaritet og bekymring overfor hverandre, og på hver vår måte prioriterer vi samhold og kjærlighet over alt annet, forteller den unge poeten.

Oppveksten var preget av utenforskap og misoppfatninger, men han lærte seg å snu det negative til noe positivt gjennom kreativ skriving. En lærer som la merke til de gode karakterene hans, oppmuntret ham til å skrive.

Strukturerer tankene

Diktet «I blokka» kan minne om en raptekst: «Jeg er oppvokst i blokka og oppdratt av blokka / Hvor selv barn har historier du får sjokk av». I «Skolen» leker Hirsi seg med større ord fra pensum: «De lærte oss argumentasjon og retorikk / Fremfor logikk og påstandskritikk / For her er det viktigere å bli trodd enn å ha rett».

– Jeg skriver for meg selv, for å strukturere tankene mine. Ellers skriver jeg for alle de som kan relatere til hvordan jeg har vokst opp, og hvordan jeg ser på verden. Mediene skriver om oss, men ingen prater med oss.

Han navigerer mellom majoritets- og minoritetskultur, han er både insider og outsider, sjonglerer multietnolekt og finkultur. Hirsi er valgt ut som en av Music Norways endringsagenter, en gruppe unge mennesker som jobber for forandring i norsk musikk- og kulturliv.

– Jeg får mange spørsmål. Det er mange ord og uttrykk jeg bruker som ikke er del av hverdagen i den litterære verden. Men jeg har fått en god mottagelse, tilbud om å skrive bøker av flere forlag.

Debutroman

Nå skriver Hamza Hirsi på en roman, der han også lener seg på det han lærte mellom blokkene på Mortensrud. Han rakk å knytte seg til Petter Stordalens Strawberry Publishing, som i dag heter Bonnier, og forteller at romanen går i dybden der poesisamlingen mer byr på et overblikk. Boken handler om en vennegjeng som setter samhold høyt. Hirsi lover mye spenning og humor, men også tragedie.

Jeg får mange spørsmål. Det er mange ord og uttrykk jeg bruker som ikke er del av hverdagen i den litterære verden

Hamza Hirsi

– Jeg liker å stille spørsmål ved etablerte sannheter. Vi er ikke som et tog som går på de samme skinnene som alle andre før oss. Jeg vil utfordre samfunnet.

Romanen forsøker å rette opp det Hirsi mener er et skjevt syn på drabantbyer. Jo da, den vil handle om kriminalitet og dopsalg, men målet er at barn og ungdom kan lese den – og tenke at de kan få til mer enn det samfunnet venter av dem.

– På samme måte som George Orwells «Animal Farm» ikke handler om en bondegård med masse dyr, handler ikke boken om en gjeng med gatebarn. Det handler om hele samfunnet vårt – lokalt og internasjonalt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.