Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Idioti. Boken «The Psychology of Stupidity» - her den amerikanske utgaven – utforsker ulike sider av menneskelig idioti i en samling essays og intervjuer.

Idioti. Boken «The Psychology of Stupidity» - her den amerikanske utgaven – utforsker ulike sider av menneskelig idioti i en samling essays og intervjuer.

Denne psykologen er blitt ekspert på dumhet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Psykolog Jean-François Marmion har samlet «noen av verdens smarteste» til å forklare idioti.

– Noen ganger har jeg vært så dum at det virker som om det var noen andre, sier forfatter og psykolog Jean-François Marmion.

Noe av det dummeste han noen gang har gjort er å gå bedrøvet rundt i livet og bebreide andre. Han hadde alt som skulle til for å bli lykkelig, men skyldte på verden for at han ikke var det.

– Og så lå problemet hos meg!

Dette er helt menneskelig, mener Marmion: å være dum, altså. Men vi lærer av det, og så er vi ikke dumme mer. Men det finnes dem iblant oss som ikke vil lære, som er stokk dumme.

– Det er de som gjør den samme feilen igjen og igjen – og fornekter eget ansvar, sier han.

Fakta: «The Psychology of Stupidity»

Av psykologen Jean-François Marmion, foreligger nå på engelsk.

Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves

Marmion er på telefonen fra Frankrike, der han først ga ut boken «The Psychology of Stupidity», som denne høsten kan leses på engelsk. Her har han invitert «noen av verdens smarteste» – blant dem nobelprisvinner Daniel Kahneman – til å forklare idioti for oss. Hvorfor forstår ikke de dummeste selv at de er dumme? Og hvorfor tror smarte folk på dumme ting?

Det synes å være en tidstypisk tematikk: I 2018 ble den omstridte boken «Omgitt av idioter» en bestselger. I fjor ble essayet «The Basic Laws of Human Stupidity» (1976), av historiker Carlo M. Cipolla, utgitt i ny bokutgave i USA, mens en av bidragsyterne i Marmions bok, filosof Aaron James, har gitt ut «Assholes: A theory».

Det er lett å tenke at denne psykologiske, historiske og filosofiske interessen i fjols sier noe sentralt om vår tid, men Marmion påpeker at folk har følt seg omringet av idioter helt siden antikken. I dag ser vi dem imidlertid hele tiden: politikere og såkalte eksperter i mediene, blant allslags folk i sosiale medier. Det er hva man i psykologien kaller «negativitetseffekten».

– Bare fordi vi ser dem mer, betyr ikke det at det er flere av dem.

Intelligens og visdom

Marmion opererer ikke med én definisjon av dumhet («det ville vært for dumt»), men før prosjektet antok han at dumhet var det motsatte av intelligens – og det er feil.

– For man kan være veldig intelligent – og dum. Det er heller sånn at dumhet er det motsatte av visdom, og de to tingene er ikke det samme. Albert Einstein sa at intelligens er bra å ha for å løse et problem, men visdom er bra å ha hvis du vil unngå et problem – og der tror jeg poenget er.

Store egoer ser alle andre som idioter, lærer aldri av sine feil og blir heller aldri vise. Det er noe i den gamle reglen om at «dom som sier dom er domme, dom er domme, dom».

– Men noen ganger, når du dømmer folk som dumme, så er de virkelig det, sier Marmion, som etter dumhetsdebuten har gitt ut én bok om dumhetens historie generelt og enda en om dumhet i politikken spesielt.

– Ja, det er fryktelig morsomt, fordi jeg er i ferd med å bli verdens «ekspert» på dumhet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.