«Forut for sin tid» er en gjev merkelapp i skapende kretser. Men Maren Skolem (31) vil ikke være med på at hun fortjente den da hun startet på debutromanen «Hva jeg gjorde med pengene» alt i 2014.
– Det rare med boken er at hver gang jeg fortalte noen om hva jeg skrev på, reagerte de sånn: «Åh, den burde kommet nå, for dette er kjemperelevant», sier Skolem.
Fakta: Maren Skolem
Forfatter og manusforfatter fra Bærum, født i 1991.
Utdannet manusforfatter ved Den norske filmskolen, har dessuten gått på forfatterstudiet i Bø og Tromsø.
Har skrevet manus til tv-serier som «Rot», «Post Mortem: Ingen dør på Skarnes», «Beforeigners», samt den kommende Viaplay-serien «Fenris» og spillefilmen «Den første julen i Skomakergata».
Aktuell med debutromanen «Hva jeg gjorde med pengene» (Aschehoug).
Hun også
Maktmisbruk og gråsoneovergrep – grunnpilarer i Metoo-bevegelsen siden den startet i 2017 – er to av nøkkelingrediensene i Skolems kritikerroste ungdomsroman.
– Det som er så innmari deprimerende, er at det ikke har funnes noe tidspunkt der boken ikke har vært relevant. Jeg håper definitivt at øyeblikket kommer, men tror det ikke. Selv om det finnes mye bra folk der ute, er det ganske mange som har utsatt hverandre for jævlige ting til alle tider – inkludert denne.
Boken er utformet som en mildt sagt alternativ stipendrapport til Medietilsynet. Jeg-personen og journalistspiren Johanne får nemlig støtte til å dekke en turné med det fiktive bandet Ask for October – «Norges nye Highasakite», «større enn Aurora og Sigrid» – til Europas hovedsteder.
Reisen er ikke komplett uten noen umusikalske grep fra gitaristfiguren Torjus.
– Noe av det vanskelige med såkalte gråsoneovergrep er at ofrene fort klandrer seg selv, sier Skolem, som i så måte fester lit til Hurdalsplattformen fra i fjor.
Her forpliktet regjeringen seg til å utrede «hvordan det kan innføres en endring i straffeloven slik at ordlyden speiler at seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt, og legge frem forslag om det» innen 2025. I Sverige har antall voldtektsdommer steget med 75 prosent etter lignende lovendring.
– Jeg er for en samtykkelov, understreker Skolem, vel vitende om at temaet er kontroversielt.
– I det øyeblikk folk blir mer bevisste på hva samtykke er – på hva det innebærer, og at det kan trekkes tilbake – tror jeg det skal mer til før ting skjer som beskrevet i denne boken.
Multikunstner
Hvis du drar kjensel på navnet, er det muligens fordi bærumskvinnen har «dagjobb» som manusforfatter for tv. «Post mortem: Ingen dør på Skarnes», «Beforeigners» og den kommende ulveserien «Fenris», med Ida Elise Broch i hovedrollen, er bare noen av titlene hun har bidratt til siden hun ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2018.
For øvrig har hun også rockekreden i orden. I 2017 regisserte hun videoen til Moddi-versjonen av Kate Bush-sangen «Army Dreamers» etter å ha samarbeidet tekstlig med samme mann på «Unsongs»-albumet.
– Leste du også «Stormfulle høyder» av Emily Brontë mens du gikk på barneskolen?
– Redaktøren min spurte om det samme.
Skolem flirer godt.
– Og ja, det gjorde jeg faktisk. Men det er også en av de ytterst få tingene jeg har til felles med Johanne-skikkelsen i boken.
D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.
- Tv-serie utbroderer voldtektsanklagene mot Marilyn Manson
- Virginie Despentes: – Vi ble angrepet fra alle hold. Kvinner som uttaler seg om sex, blir ofte det
- Hele livet har Sigrid gjort ting hun egentlig ikke tør
- Jane Birkin om Hermès-håndvesken, brexit, Metoo – og den første daten med Serge Gainsbourg
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.