Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Plakatforteller. En leken Herman Breda Enkerud viser seg frem i debutboken.

Plakatforteller. En leken Herman Breda Enkerud viser seg frem i debutboken.

Debutboken syder, spraker og sprudler

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Herman Breda Enkerud balanserer elegant mellom satire og sterke følelser i sin debutbok.

Det syder, spraker og sprudler av «Du har ingen makt i denne situasjonen», debutboken til illustratør, billedkunstner og tegneserieskaper Herman Breda Enkerud (30).

Han debuterte på Høstutstillingen i 2018, var tidligere med i performance- og tegneseriekollektivet Narves1biblioteket, og dette er utvilsomt en bok som er vanskelig å plassere i bås, for ikke å si kunstretning.

En nær slektning er tegneserieavisen «Træsh Times Voll 2» (2022), begge gode norske representanter for det som i internasjonal sammenheng gjerne kalles «uncomics». Her handler det om å riste løs i ideen om tegneserien som et åsted utelukkende for lineær historiefortelling, for isteden strekke seg mot billedkunst, design og visuell poesi.

Er det medienes jag etter fremadstormende navn under 30 år Herman Breda Enkerud tar et oppgjør med her? Eller sorg for at han selv nettopp bikket aldersgrensen?

Er det medienes jag etter fremadstormende navn under 30 år Herman Breda Enkerud tar et oppgjør med her? Eller sorg for at han selv nettopp bikket aldersgrensen?

Fakta: «Du har ingen makt i denne situasjonen»

Illustrasjoner og tekst av Herman Breda Enkerud.

Foot Books, 112 sider.

Enkeruds bok kan leses i hvilken rekkefølge du selv ønsker, og er stappet full av fargerike oppslag som balanserer et sted mellom plakatkunst, tegneserie og slagord. Tekst og strek drar gjerne i forskjellig retning, og det er gjerne i disse kontrastene at humoren, satiren og sårheten oppstår.

Blikk har kalt utgivelsen «en nykommunistisk og homoerotisk selvhjelpsbok», men her er det fritt frem for andre tolkninger.

Enkerud skriver på norsk og engelsk om hverandre, og den engelske oversettelsen av de norske oppslagene som følger med, kan raskt gi denne boken et større publikum ute i verden enn her hjemme.

Fakta: «Bone: Rose» og «Bone: Røverhistorier»

Av Jeff Smith, Charles Vess og Tom Sniegoski.

Oversatt av Ole Johan Holgernes og Daniel Reinsfelt

Outland forlag, 144 og 116 sider

Fantasy-spin-off

Jeff Smiths fantastiske fantasyserie «Bone» ble gitt ut i hefteformat fra 1991 til 2004, og samlebøkene har på 2000-tallet spilt en viktig rolle for tegneseriens globale invasjon av bokhandlerne. Men ikke i Norge, selv om Egmont samlet sagaen i tre digre bøker for rundt 15 år siden.

Heldigvis har Outland forlag gjort tegneserien tilgjengelig igjen på norsk i ni mindre bøker, og nå får hovedhistorien selskap av de utmerkede spin-off-seriene «Rose» (2002) og «Røverhistorier» (2010).

Dette er mest for folk som alt har lest hovedserien i filler, men spesielt «Rose» står fjellstøtt på egne ben. Den utforsker eventyrets forhistorie, ypperlig tegnet av fantasymester Charles Vess, også kjent for Neil Gaimans «Stardust». «Røverhistorier» er mer en artig bagatell, men fansen bør merke seg at den i år følges opp av den splitter nye antologien «Bone: More Tall Tales».

Fakta: «Lucky Luke 84: Rattatas ark»

Av Jul og Achdé.

Oversatt av Olivia Tångring

Egmont, 48 sider

Dyrevernswestern

Hemmeligheten bak suksessen til den franske westernserien «Lucky Luke» har alltid vært dens evne til å sjonglere sjangerens mange klisjeer med kjennskap til den faktiske historien om «det ville vesten» i USA på 1800-tallet.

Manusforfatter Jul og tegner Achdé har kanskje ikke større ambisjoner enn å lage underholdende kopier av mestrene Morris og Goscinny, men ved å hente inspirasjon fra den amerikanske ur-dyreverneren Henry Bergh (1813–1888) føles «Lucky Luke 84: Rattatas ark» overraskende relevant, med sitt blikk på dyrevelferd og vegetarianisme.

Vi får til og med oppleve Lucky Luke som cowboy, når han får i oppdrag å frakte en kvegflokk til Dodge City. Det som derimot ikke føles like friskt i 2023 er at skurkene er svartsmuskede meksikanere og karatesparkende orientalere.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.