I flere år så det ut som det norske markedet for oversettelser av europeiske tegneserier i albumformat lå for døden, med unntak av travere som «Asterix», «Lucky Luke» og «Sprint». De siste årene har forlaget Egmont satset på flere nyere verk, men små opplag og begrenset distribusjon og salgsperiode har ført til at enkelte utgivelser alt er blitt samlerobjekter.
Her er vårens høydepunkter.
Fakta: «Undertaker 5: Den hvite apasjen»
Xavier Dorison, Ralph Meyer og Caroline Delable.
Egmont, 64 sider.
Dyster western
Den svartkledde og mutte begravelsesagenten er en kjent figur i westernsjangeren, men i «Undertaker» spiller han hovedrollen. Jonas Crow er en furet veteran fra den amerikanske borgerkrigen som i tradisjonen etter «Corto Maltese» motvillig rives med på farefulle eventyr der han inntar helterollen, selv om han egentlig helst bare vil arbeide i fred med sine dystre oppdrag.
Hverken forfatter Xavier Dorison eller tegner Ralph Meyer oppfinner kruttet på nytt her, men dette er drivende dyktig håndverk med historier der de moralske grensene er i stadig flyt. Fem av hittil seks album er utgitt på norsk, og denne kan trygt plasseres i bokhyllen ved siden av westernklassikeren «Blueberry».
Fakta: «Chinaman 3 & 4: Alt for Rose & En elv av stål»
Olivier TaDuc og Serge Le Tendre.
Egmont, 100 sider.
Kinesisk westernhelt
«Chinaman» er i likhet med «Undertaker» en «nygammel» westernserie. Begge stammer fra 2000-tallet, men gjennomført i klassisk fransk/belgisk stil. «Chinaman» er skrevet av Olivier TaDuc og tegnet av Serge Le Tendre og består av i alt ni album, publisert fra 1997 til 2007, hvor vi hittil har fått de fire første på norsk, samlet i to utgivelser.
Serien handler om leiemorderen Chen Long An, som ankommer California fra Kina i 1850-årene. Han bryter kort etter med de kinesiske triadene og frister isteden tilværelsen som «a poor, lonesome cowboy, a long way from home».
Fakta: «Romas ørner 5: Katastrofen»
Enrico Marini.
Egmont, 60 sider.
Kommer i salg 5. juni.
Sex, sverd og sandaler
Liker du å drømme deg bort til en tid da ekte menn gikk med sverd og sandaler og alle kvinner var vakre og villige, er «Romas ørner» av italienske Enrico Marini midt i blinken.
Denne historiske røverserien følger det konfliktfylte vennskapet mellom den romerske krigeren Marcus og den germanske høvdingsønnen Armenius, basert på virkelige hendelser fra keiser Augustus’ tid. Serien er perfekt for deg som er lei av å se romerske legionærer bli grisebanket av galliske bartefranser. Femte bind utgis i juni, men lykke til med å finne de fire foregående, enten i bokhandel eller på Egmonts Serie.no. Nummer fire er veldig utsolgt.
Fakta: «Blacksad 1: Et sted blant skyggene»
Juan Díaz Canales og Juanju Guarnido
Egmont, 48 sider.
Spansk krim
Det er meget mulig at «Blacksad» er 2000-tallets beste europeiske krimserie. Siden 2000 har spanjolene Juan Díaz Canales og Juanju Guarnido laget seks album med John Blacksad, ensom ulv (unnskyld, katt) og privatdetektiv i en New York-aktig storby i 1950-årene.
På overflaten handler sakene om sjalusi, hat og drap, men i bakgrunnen skjuler det seg langt mer komplekse flettverk av politikk, rasisme, korrupsjon, klassekamp, arbeidsledighet og andre sosiale utfordringer.
Egmont har tidligere gitt ut de tre første albumene, mens det fjerde gikk som føljetong i «Eon»-bladet. Nå får hele serien en ny sjanse, og målet er å gi ut alle historiene i albumformat. Serien gjorde for øvrig comeback med sjettealbumet i fjor, «Alors, tout tombe» var det første «Blacksad»-mysteriet siden 2013 og første del av en lengre historie.
Les ukens «Lunch» og få ukens tv-tips og anmeldelser før alle andre. Meld deg på Lunch-nyhetsbrevet her.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.